Ананиев обеща повече пари за здраве всяка година

Здравният министър Кирил Ананиев обеща повече пари за сектора всяка година. „Публичните разходи за здраве се увеличават всяка година. В дългосрочната бюджетна рамка се предвижда ръст от 250 до 330 млн. лв. от 2020 до 2022 г. Разширява се ежегодно и пакетът от дейности, които се заплащат от НЗОК. Затова бюджетът на НЗОК еувеличен с 490 млн.лв. за тази година, в сравнение с предишната“, заяви Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос доц. Джевдет Чакъров.

Депутатът от ДПС цитира данни от последния доклад на Европейската комисия, в който се отбелязва, че много българи са изправени пред невъзможността да имат добър достъп до здравеопазване. „Около 10% нямат здравни осигуровки, а сред ромите те сa над 50%. Публичните разходи покриват само 50% от необходимите средства за здравеопазване, а в ЕС те са средно 77%. Половината от парите са преки плащания от пациента, като те са най-високи в ЕС. Има сериозен недостиг на лекари и на медицински сестри“, каза доц. Чакъров. Затова той попита, каква е политиката на МЗ за преодоляване на посочените диспропорции, включително и между болничната и извънболничната помощ. Министър Ананиев поясни, че парите за първичната мeдицинска помощ тази година са с 17.8 млн.лв. повече в бюджета на НЗОК. За специализираната медицинска помощ те са над 28 млн.лв. повече, а замедико-диагностична и дентална помощ- с по 10 млн. лв. повече за т.г., в сравнение с м.г.

Министърът поясни, че МЗ финансира прaктики с неблагоприятни условия на работа и в отдалечените региони. Заплаща също за раждане при неосигурени жени, скрининг на новородени деца и на майки, независимо от здравноосигурителния им статус. Подпомага и лечението на деца и възрастни в чужбина, плаща за трансплантации лечение на хора с психични заболявания. Ананиев припомни, че е договорена и отстъпка от фармацевтичните компании, която те правят на НЗОК. Така, в края на парламентарния сезон Ананиев заля депутатите с цифри и очерта светло бъдеще пред здравеопазването.

Във връзка с втория въпрос на доц. Чакъров, свързан с реформата в здравеопазването, министър Ананиев представи накратко основните моменти в новия модел и подчерта, че ще се търси обществено съгласие за него. Депутатът от ДПС поздрави министъра за „първите положитeлни стъпки“ към промяната, но подчерта, че е добре да се търси и политически консенсус.

„Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават повече с подаването на документи. Това ще се случва на ниво болница – НЗОК“, каза още здравният министър в отговор на питане от проф. Георги Михайлов. Въпросът на депутата от БСП беше за това какви конкретни мерки се предприемат от НЗОК, за да може действително лечението на децата да бъде облекчено. Припомняме, родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха заради проблеми в лечението, а 6-годишната Мими почина в ИСУЛ докато чакаше отговор от касата за финансиране, което така и не пристигна преди майка й да получи фактура за 14 000 лева и слуаят да стане медийно известен.

Министър Ананиев обясни, че в последните седмици са направени редица стъпки, за да се облекчат тези проблеми. „Разпоредбите в Наредба №2 за предоставянето на медицински услуги и по-специално относно използването на средства от налични дарителски сметки на децата предизвикаха дебат между НЗОК, лечебни заведения, родители на деца с онкозаболявания. С тях направих констуктивен диалог. В момента МЗ и представителите на другите страни в диалога разработват проект за промени в Наредба №2. Предлага се за процедурите по НЗОК при осигуряване на лечение на деца да не се взема предвид въпросът за наличието на дарителска сметка в полза на лечението. Ще оптимизираме сроковете на подаването на документи. Срокът, който сме си поставили за финализиране на промените в Надедба №10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК. и на Наредба №2, е до края на август, за да влязат в сила промените от септември“, каза здравният министър.

Той допълни, че някои лекарства отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка от производителите или отпадането им от Позитивния лекарствен списък. За деца се доставят и нерегистрирани у нас лекарства и по този механизъм ще се работи, защото целта е да не се допуска недостиг на медикаменти, увери Кирил Ананиев.

Материалът Ананиев обеща повече пари за здраве всяка година е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search