четвъртък, юни 4, 2020

Борисов и Вучич говорят по телефона за магистрали и газ

Премиерите на Сърбия и България са провели продължителен разговор по телефона, във връзка с инфраструктурните проекти, свързващи Сърбия и България. Конкретният повод за разговора е предстоящото откриване на важна част от коридор 10, която се изгражда от българските компании Евроалианс и Грейс Груп холдинг. Това е южната част на паневропейският Коридор №10 (Залцбург – Любляна – Загреб – Белград – Ниш – Скопие – Велес – Солун). Строителството на магистралата бе разделено на 5 ЛОТА, като три от тях се изпълниха от българските строителни компании. Изключително интересен е участакът Грделица (Горно Поле) – Царичина Долина, както и ЛОТ2: Пътища и мостове од Тунел Предеяне до Царичина Долина, изпълнени от „Трейс“

Трасето на магистралата премоства на пет пъти река Южна Морава и пресича на три места международна жп линя Ниш-Скопие. В участъка е изпълнен пътен възел „Предеяне“ който осигурява връзка във всички посоки и тол станция.

Най- голямото съоръжение е Мост 11 с дължина от 510 м а вторият по дължина е мост 9 с дължина 450 м. Най-големият отвор при големите съоръжения е при Мост 9 с дължина 55 м, изпълнен като предварително напрегната кутия. Изпълнени са 340 бр. предварително напрегнати греди, най-големите от които с дължина 49 м и тегло 100 т.

Общата бройка на пилотите е 1 054 с обща дължина 15 920 м. Изпълнени са 4 420 метра подпорни конструкции от бетон, пилоти, армонасип и габиони с обща дължина 4 420 м. ; каменна облицовка на рака Южна морава с обща дължина 750 м. Защитата на откоса е с дължина 520 м, височина над 60 м и обща квадратура 15 300 м2.

В участъка на трасето се намира и магистрален път М-1, успоредно на новоизграждащата се магистрала, който се премества в участък с дължина от 1 400 м.

Строителството на магистралния участък в долината на р. Южна Морава е интересно от инженерна гледна точка и е истинско предизвикателство: директното трасе на бъдещата магистрала се развива в силно пресечен планински терен, в долината на реката, като успоредно на нея, преминава и електрифицирана еднопътна жп линия, както и двулентов главен път Е75. В участък от 1 400 м е предвидено изместване на съществуващото трасе на главен път Е 75, изграждат се подпорни и укрепителни стени. Преди старта на строителните работи, да бъде осигурен достъпа до обекта, бе необходимо да се изградят три временни преминавания на р. Южна Морава всяко с дължина около 30 м, както и да се изградят временни преминавания на жп линията с жп прелези.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства усилията на Сърбия по пътя ѝ към ЕС и определи реализацията на проектите за транспортна, инфраструктурна и енергийна свързаност като ключови за развитието на региона. Сръбскят премиер е похвалил българските изпълнители, а голямата част от разговора е била посветена на общите газопреносни проекти.

„От ключово значение е и реализацията на проектите за интерконектор между България и Сърбия и разширението на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Това ще гарантира енергийната сигурност за страните ни”, подчертал е министър-председателят Бойко Борисов.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Ovo menja sliku Srbije. Da se ljudi ponose, da vide koliko je Srbija napredovala, koliko može da ide brže, drugačije i uspešnije.

Публикация, споделена от Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) на

Още...

Министерството на отбраната на Испания разреши…

Министерството на отбраната на Испания разреши на 4 компании - INDRA, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA И ESCRIBANO, да създадат партньорство, което да изпълни програмата...

Алкохол за вкъщи онлайн: Как качественото червено вино помага на здравето?

Българското качествено червено вино е и удоволствие,  и цяр Знаете, червеното вино изкарва токсините от организма. При умерена употреба, например на качествено МЕРЛО, получаваме и...

РЕКЛАМА

УниКредит Булбанк  ще финансира изграждането на жилищен комплекс RIVER PARK

УниКредит Булбанк  ще финансира изграждането на жилищен комплекс RIVER PARK УниКредит Булбанк е финансовата институция, която ще застане до инвеститора Недвижими Имоти Дивелъпмънтс в изграждането...