петък, септември 25, 2020

BTA: Подводница “Слава” става музей от 18 август 2020

BTA: Подводница "Слава" става музей от 18 август 2020

Ремонтът на подводницата "Слава", която е базирана на пристан в Белослав, в близост до Музея на стъклото, върви с пълни сили, за да е готова за отварянето й като музей на 18 август. В момента се извършва ремонт по настила на пети отсек, за да осигурим безопасността на преминаващите, разказа за БТА о.з. Йордан Йорданов, който е бил командир на бойните части 1 и 3 и за малко време старши помощник-командир на плавателния съд. Подводницата не в добро състояние, но се полагат неимоверни усилия тя да стане достъпна и безопасна за посетители. Освен външната част, за бъдещите гости се подготвя и вътрешността на плавателния съд.
"На хората им е интересно, защото не всяка държава в света има подводница. Кораби имат всички, но подводници – не. За съжаление вече и ние нямаме", каза о.з. Йордан Йорданов .
Според справката, подводницата е построена и пусната на вода пред септември на далечната 1959 година в тогавашния СССР. България получава подводния кораб през 1985 година, а българският военноморски флаг е вдигнат в края на декември същата година.
Последното плаване на подводницата е на 21 декември 2010 година, а на 1 ноември следващата година от последната българска подводница е спуснат флагът. Подводницата "Слава" е дарена през януари 2013 година на община Варна /вместо подводницата "Надежда"/ за музей на българското подводно плаване.
В началото на 2019 година е сключен договор между община Варна и фондация "Белославско стъкло" за превръщането на подводницата в музеен експонат. В края на ноември м.г. "Слава" е пребазирана на последния си пристан в Белослав.
Видео: Красимир Кръстев. Монтаж: Емил Граничаров.

Още...

Firestone пуска на пазара Performer Extra – гуми с 20% по-дълъг живот

Базирани на популярните гуми Firestone Performer 85 и 70, новите Firestone Performer Extra са с 20% по-дълъг живот.1 Удълженият живот на гумата спомага...

Алкохол за вкъщи онлайн: Как качественото червено вино помага на здравето?

Българското качествено червено вино е и удоволствие,  и цяр Знаете, червеното вино изкарва токсините от организма. При умерена употреба, например на качествено МЕРЛО, получаваме и...

РЕКЛАМА

Връчиха 15 златни статуетки на Черноморските лидери в бизнеса и туризма

Шестото издание на Морските Оскари отличи героите в ковид-кризата 15 златни статуетки отличиха постиженията на бизнеса и туризма по родното Черноморие снощи на сцената на...
- реклама -