Д-р Неделчо Тотев: Наредбата за определен брой медици изравнява количество с качество

Наредба 49 от 2010 г. на МЗ за брой лекари и медицински сестри, които болниците трябва да поддържат, изравняваха количеството с качеството. Това вкара здравеопазването в едни коловози, в които то забуксува сериозно”. Това коментира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, които от много време насам настояват за занижаване на тези стандарти за определен брой медици в лечебните заведения. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи това да се случи.

Той подчерта, че според тази Наредба болниците е трябвало да поддържат “излишни бройки” персонал, на които не са могли да уплътнят работното време, но това е оскъпявало лечението, без да “допринесе качество”:

“Думата “качество” беше използвана за разправа с малките болници. … Питаме години наред да ни дадат дефиниция за качество, но мълчат, а как може да обвиниш някой…”.

Интервюто на Снежана Иванова с д-р Неделчо Тотев в предаването “12+3” можете да чуете от звуковия файл.

Материалът Д-р Неделчо Тотев: Наредбата за определен брой медици изравнява количество с качество е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search