„Фейсбук“ позволи директен достъп през Tor

Мрежата позволява на потребителите да избегнат проследяването на интернет трафика си и свързването на определена онлайн дейност с конкретен човек

 

Социалната мрежа Фейсбук позволи директен достъп през анонимизиращата система Tor. Tor – The Onion Router, е специална маршрутизираща система, първоначалната разработка на която е дело на американските военни. Тя позволява на потребителите да избегнат проследяването на интернет трафика си и свързването на определена онлайн дейност с конкретен човек.

Сред потребителите ѝ са военни, юристи, журналисти и техните източници – хора, за които е важно да останат анонимни в определени случаи, както и да не може да бъде проследено естеството на информацията, която споделят. Мрежата обаче се използва и за незаконни дейности като пазаруване от нелегални сайтове за наркотици, например.

Сайтовете в мрежата, които имат специално разширение – .onion, не се показват в нормалните интернет търсачки. И досега беше възможно да се влезе във „Фейбсук“ през Tor, но тъй като мрежата разпределя трафика през много компютри по цял свят, изглеждаше, че един човек влиза от една точка на света, а скоро след това – от друга или от трета, което караше системата за сигурност на социалната мрежа да се задейства и да предположи, че конкретният акаунт е хакнат.

Сега с официалната поддръжка това неудобство е отстранено. Използването на Tor е много полезно и за потребителите в държави, които цензурират сериозно интернет и не позволяват достъп до определени сайтове – било социални мрежи, или независими медии. Подобна е ситуацията в Китай, Северна Корея, Куба, Иран. „Фейсбук“ е първата от големи онлайн компании с официална поддръжка Tor. За да се влезе в сайта чрез анонимизиращата мрежа, трябва да се ползва браузър, който поддържа Tor, и да се отиде на специалния адрес: https://facebookcorewwwi.onion.

 

vesti.bg

Start typing and press Enter to search