HR-експерт: Добавяме около половин процент всяка седмица към безработните

Пандемията се отрази доста тежко върху пазара на труда у нас. Имахме много големи пикове и спадове през миналата година, но стартът на новата година e доста притеснителен – имаме рекорден брой от 15 000 нови безработни през първата седмица на януари. Това каза в интервю за БГНЕС Георги К. Първанов, който е HR-експерт, член на УС на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).
„По мои сметки около 12, може би дори 13% гоним вече безработица, което не се е случвало от над 15 години на пазара на труда. Ако продължим с това темпо може да минем и 15%”, каза той.
Броят новите безработни през първата седмица на януари, според Георги К. Първанов е заради това, че се е събрала скрита безработица. „Това са много ресторанти и други обекти, които са се надявали да отворят по-рано, задържали са хората с частично заплащане. Има много хора, които нямат право на обезщетения и сега излизат като реални цифри като регистрирани безработни, и пикът е много сериозен. Грубо казано: Добавяме около половин процент всяка седмица към безработните. Това е страшно нещо”, заяви той. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search