Христо Паунов: Президентът подхожда правилно, като изчаква с втория мандат

Президентът подхожда правилно, като леко изчаква с връчването на втория мандат. Първият и вторият проучвателни мандати не са обвързани със срок, докато за третия има 7-дневен срок. Между първия и втория мандат има малко повече време, което президентът като активен арбитър в политическите процеси може би иска да даде на парламента, за да се извършат и други дейности – да започнат работа парламентарните комисии, да се гласува актуализацията на бюджета“. 

Това отбеляза пред БНР доц. д-р Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Пловдивския университет. И допълни, че парламентът трябва да насрочи президентските избори

“Ако се види, че нещата вървят към парламентарни избори, в този период – докато е живо Народното събрание, то трябва да насрочи избори за държавен глава… Не е рационално да се провеждат избори 2 в 1. Те ще бъдат заредени с много политическо напрежение. А и не съм убеден, че една машина може да бъде програмирана с две бюлетини – за депутати и за президент”. 

Юлий Павлов: Следват нови избори, всички партии се държат безотговорно 

БСП: Временен кабинет за справяне с новата Covid вълна и последиците от нея 

В предаването “Преди всички” Паунов допълни, че по темата с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков трябва да се изчака отговора на Канада

“Ще бъде интересно да се прочете с какви мотиви е искането до Конституционния съд, защото това означава, че щом представителите на ГЕРБ – СДС са толкова убедени, че министърът има двойно гражданство, вероятно разполагат с допълнителна информация… В “най-лошия случай” не би следвало КС да обявява целия указ за служебното правителство за противоконституционен, а само в частта за избирането на даденото лице, което не е отговаряло на конституционните условия“.    

МВнР пита Отава дали Кирил Петков има канадско гражданство

ГЕРБ-СДС пита противоконституционно ли е назначаването на служебното правителство

Интервюто с доц. д-р Христо Паунов можете да чуете в звуковия файл.

Материалът Христо Паунов: Президентът подхожда правилно, като изчаква с втория мандат е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search