Искат да строят нова болница в Бургас

Нова многопрофилна болница за активно лечение иска да изгради частен инвеститор в Бургас. Предвижда се тя да се намира до университета „Проф. д-р Асен Златаров“, който разкри Медицински факултет, а първият випуск започва обучение през есента с 40 студенти.

Местната администрация е внесла предложение в Общинския съвет за увеличаване на височината на строеж от 7 на 9 етажа, каквото е искането на инвеститора.

Предвижда се в новата болница да работят 300 медицински специалисти както и да се обучават студенти от новия медицински факултет в града. Искането на инвеститора е болницата да разполага с 276 легла, обясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. По думите й на мястото са направени и прединвестиционни проучвания.

По информация на Скенер.нюз инвеститорът е Българският кардиологичен институт, като идеята е лечебното заведение да е от типа на плевенската им болница „Сърце и мозък“.

„Територията е предвидена като многофункционална, но има ограничение за височината за застрояване. Тя е до 21 метра, а внесеното предложение е за 28 метра. Възложителят е споделил, че може да осигури по-малка застроена площ в основата на сградата, като във височината ще може да вкара помещения, които могат да служат за обучение на студентите от новия медицински факултет. Предложението е Общинският съвет да се съгласи и да предложи на министъра на здравеопазването да бъде допуснато отклонение като нормата на легло от 90 кв. м., както е заложена в наредбата, да стане 11 кв. м“, каза още арх. Илиева.

Според инвестиционния проект, ще бъдат предвидени покривни пространства и градини за ползване от болните, които ще играят ролята на площи за отдих и дворни пространства. „Една част от леглата ще бъдат за краткотраен престой предвид лапароскопските операции, които сега изискват един ден присъствие“, допълни Илиева.

Докладната записка ще бъде гласувана в края на месеца по време на редовната сесия на Общинския съвет в Бургас.

 

Материалът Искат да строят нова болница в Бургас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search