Как да отгледаме момиче

Как да отгледаме момиче? Момичетата влизат в живота на пълна скорост. Обикновено, те прохождат по-рано,  проговарят по-рано, по-отворени са към общуване и се справят по-добре с ученето. Но по някое време, след започване на училище, се получава една объркана смесица от нови социални контакти, големи очаквания в класната стая, а и извън нея и различни сигнали от обществото като цяло. Послания от рода на: „Дай най-доброто от себе си, но не привличай твърде много внимание”, „Можеш да бъдеш каквато си поискаш, но най-важното е да изглеждаш добре”, може да накара момичето да се изгуби и да загуби първоначалната искра.

Ето какво може да направите, за да изградите в дъщеря си самочувствие, увереност и да как да бъде устойчива, за да посрещне най-трудните години, които следват – тези на тийнейджъра.

Окуражавайте я да отстоява себе си

Учете дъщеря си да изразява нуждите си към възрастните и да отстоява позициите и мнението си пред връстниците. Например, ако друго дете се е държало лошо с нея, окуражете я да му каже: „Не ми е приятен начина, по който се държиш с мен и ми говориш.”

Бъдете точни и ясни в комплиментите си

Когато казвате на дъщеря си колко е умна, това ще значи много повече, ако използвате конкретни примери за това. Например: „Ти имаш наистина много добра памет” или „Ооо, личи си, че познаваш много добре приказките на Андерсен”.

Нека похвалите ви бъдат реални

Едно дете след 6-8-годишна възраст, вече знае и разбира, че не е музикален гений или пък най-добрия актьор на планетата, но то може да оцени вашите похвали, но те трябва да бъдат реални. Казвайте й, че виждате колко много е напреднала в курса по рисуване, в сравнение с миналия месец, например.

Помогнете й да разбере защо понякога бива отблъсквана

Обяснете на момиченцето си, че ако не е канена на всеки рожден ден или пък да се присъедини към всяка игра на въже или на „Не се сърди човече”, това не е лична обида към нея. Нека разбере и знае, че ако друго дете й каже: „Не искам да ми бъдеш приятелка!”, това по-скоро засяга лошото му настроение в момента, отколкото нея самата.

Как да отгледаме момиче?

Насърчавайте компетентността и способността да влага усилия

Не се втурвайте веднага да й помагате за домашните или задълженията вкъщи. Ако тя помоли за помощ, кажете й да се опита сама за още няколко минути и тогава, ако има нужда, се включете.

Подкрепяйте я, ако иска да се занимава със спорт

Момиченцата сега имат толкова възможности за спорт, колкото и момченцата. Ако иска да се заминава с гимнастика или карате, дайте й този шанс, за да разберете дали е способна да се справи и до къде ще стигне. Не решавайте вместо дъщеря си кой е подходящия за нея спорт, тя сама ще го разбере.

Не определяйте нейните силни или слаби страни

Само защото е момиченце, това не означава, че тя ще бъде първа по четене, но няма да може да се справи с дробите. Също така не означава, че няма да стане капитан в отбора по футбол или спорт, който вие смятате за по-скоро мъжки. Опознайте добре дъщеря си и следвайте сигналите, които ви дава, използвайте силните й страни и работете върху слабите.

Окуражавайте здравословната грижа за външния й вид

Когато тя ви попита неизбежното „Красива ли съм?”, отговорете бързо и разбира се ентусиазирано „Да!”. Когато хвалите външния й вид, опитайте се да подчертаете и нейните изяви: „Изглеждаше толкова добра днес на гимнастика” или „Очите ти светеха прекрасно на сцената”.

На по-големите момичета, които се впечатляват от манекенките и моделите в списанията и телевизията, може да обясните, че те всъщност не изглеждат точно така в реалния живот. Те са обикновени момичета, на които фотографите и дизайнерите са приложили някои трикове при снимките, за да изглеждат по-слаби и безупречни, отколкото са.

Подгответе я за сексизма

Дори днес, в 21 век, има хора, според които момичетата не могат да правят неща, които момчетата могат. Ако забележите, че дъщеря ви гледа филм, в който жените стоят на заден план, докато мъжете „спасяват” света (например), използвайте ситуацията и поговорете с нея. Обяснете й как стоят нещата в днешния свят и че правата, задълженията, отговорностите и заниманията са еднакви и за жените, и  за мъжете.

Как да отгледаме момиче?

Посочвайте й положителни женски модели на подражание

Използвайте всяка възможност, когато гледате новини или четете списание, да покажете на дъщеря си тези жени – политици, лекари, юристи, спортисти, художници, актьори – които могат да се занимават с всичко. Четейки книги, чийто героини са силни, смели и борбени жени е един чудесен начин, детето да схване идеята, без да се налага да му четем лекции по темата.

По материали от http://www.babycentre.co.uk/

източник http://purvite7.bg

Start typing and press Enter to search