събота, май 30, 2020

Кой да плаща болничните?

Обезщетението за първите три дни от болничните да не се плаща от работодателя, а от НОИ, предлага „Воля“ в законопроект за изменения в Кодекса за социалното осигуряване. Темата за болничните и кой колко да плаща на работниците, когато са въввременна нетрудоспособност занимава властта и бизнеса от години. В момента работодателите плащат за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение, а след това обезщетението се поема от НОИ.

„Това натоварва излишно и неоснователно шефовете“, гласят мотивите на вносителите. Те отбелязват, че най-често болничните са именно три дни и така потърпевши са работодателите. От „Воля“ предлагат измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г., за да няма непредвиден разход за текущата година, но не посочват каква сума ще е необходима.

Припомняме, преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов изрази безпокойството си от значително нарасналия брой на болничните у нас през последната година и предупреди лекарите да „внимават“: „Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика с фалшивите болнични, защото много сериозно сме се заели“. Според Борисов, броят на болничните е достигнал 3,5 млн., което е с 1,5 млн. повече в сравнение със същия период на миналата година.  Всъщност истината е, че всяка година има завишение, но цифрите на премиера не бяха съвсем точни.

Според данни, предоставени на Скенер.нюз, през 2018 г. общо са приети 3 299 650 болнични листа, за които НОИ е платил 456 278 489 лева. Обжалваните листове са едва 9514, като от тях отменени са били 2419. Обжалванията са малко, тъй като електронната система на НОИ отхвърля автоматично тези листове, които не са попълнени коректно, като най-често това е когато лекарят или болницата са дали повече дни от предвидените за съответното заболяване, или пък когато за лицето вече има ТЕЛК решение с над 50 % трайна нетрудоспособност или увреждане.

Да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от Държавното обществено осигуряване пък предложи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Именно така бе идеята на управляващите в началото на миналата година, но след обществено недоволство те се отказаха от такава промяна.

„В повечето страни има период на изчакване, така се нарича, т.е. няколко дни, в които не се заплащат изобщо болнични. Така е в Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това процентът на компенсация е много по-нисък в средно в ЕС. И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат“, обясни Велев, цитиран от БНР.

Според управителя на НОИ Ивайло Иванов, е необходим широк обществен дебат за промени, свързани с изплащането на болничните.

Материалът Кой да плаща болничните? е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Още...

Министерството на отбраната на Испания разреши…

Министерството на отбраната на Испания разреши на 4 компании - INDRA, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA И ESCRIBANO, да създадат партньорство, което да изпълни програмата...

Алкохол за вкъщи онлайн: Как качественото червено вино помага на здравето?

Българското качествено червено вино е и удоволствие,  и цяр Знаете, червеното вино изкарва токсините от организма. При умерена употреба, например на качествено МЕРЛО, получаваме и...

РЕКЛАМА

Знаменитости в помощ: Топ-модел на Playboy  Жанета Осипова, наред с мъжкарите Калин Терзийски и Деан Донков се изправя срещу COVID 19

Звездите, които смело се изправят срещу корона - вирус Нежна и по душа, Жанета Осипова се записа като доброволец към БЧК. „Като млад и силен човек...