КОЛИ: Алфа Ромео Джулия – една любовна история от Кирил Петров, Плейбой

Алфа Ромео Джулия е нещо повече от просто кола. Алфа Ромео Джулия е любовна история за цял живот, която за разлика от историята на Ромео и Жулиета, завършва щастливо.

Всяка Алфа е произведение на изкуството, съчетаващо в себе си красотата, технологичната перфектност и уникалния чар на италианския дизайн. Името Алфа Ромео се нарежда веднага до митични италиански марки като Мазерати, Ферари и Ламборгини! Известната италианка има множество пристрастени обожатели, които са категорични, че който е карал веднъж Алфа, никога няма да погледне други кола! Нещо, което не твърдят със стопроцентова сигурност за гаджетата си, защото Алфа Ромео е известен прелъстител, особено в кабрио варианта си! И кой каза, че само жените карат червени коли ?

 Прочутата италианска автомобилна марка всъщност е създадена от френския бизнесмен Александър Дарак в началото на миналия век като италианско подразделение на неговата автомобилна компания. Под името –SAID (Societa Anonima Italiana Darracq) новосъздадената автомобилна компания пуска в производство два модела автомобили, задвижвани съответно с едноцилиндров и двуцилиндров двигател, с ефективна мощност от 8/10 и 14 конски сили. Този венчър се оказва неуспешен и през 1909 г. производството е прекратено. Тук приказката можеше да свърши още преди да е започнала, но за щастие през същата година компанията е поета от предприемчивия италианец Уго Стела. Той премества производственото оборудване на север в провинция Ломбардия, Милано и за да подчертае промяната, дава ново име на марката – Anonima Lombarda Fabrica Automobili (A.L.F.A.) Прочутото лого на Алфа Ромео е създадено през същата година. В него са вплетени символите на Милано – зелена змия, поглъщаща човек и червен кръст на бял фон. С минимални промени през годините,  това лого и до днес си остава една от най-красивите и разпознаваеми автомобилни емблеми, неповторим символ на ломбардската автомобилна гордост: Алфа Ромео.

 Още от самото си създаване, Алфа Ромео веднага се впуска в автомобилни състезания. През годините италианската компания се утвърждава като една от най-успешните марки в историята на автомобилния спорт и за това си има достатъчно основания: още първите състезателни коли, дело на инженера Джузепе Мероси, били доста авангардни за времето си. Дори в онези ранни години от развитието на автомобилостроенето, болидите на Алфа Ромео можели да достигнат 100 км/ч. при двигатели с мощност едва 12 и 24 конски сили. Тогава се ражда и легендата за „cuore sportivo” – спортното сърце на алфите. Друга автомобилна легенда гласи, че когато край него минела кола на Алфа Ромео, Хенри Форд свалял шапката си. По това време Форд и Алфа Ромео са яростни съперници на спортното трасе. Ранният успех на Алфите се превърнал във важна основа за бъдещите велики победи на марката в състезанията във Формула Eдно Гран При, Инди-кар сериите и рали шампионатите.

Алфа започва да се нарича Алфа Ромео от 1918 г. По време на тежките години на Първата световна война концерна е откупен от неаполския бизнесмен Никола Ромео, който я изправя на крака и първите следвоенни модели, слезли от производство през 1918 г. , вече носят и неговото име. Времето между двете войни е особено бляскаво за Алфа Ромео. В този период брандът предлага редица иновации в автомобилостроенето и дизайна. 1950 г. е знакова в историята на автомобилния спорт и триумфална за Алфа Ромео! Тогава е проведен първият в историята Световен шампионат във Формула 1 Гран При и екипът на Алфа Ромео е победител.

А къде е Жулиета? За разлика от театралния Ромео, автентичният италиански сърцеразбивач ще трябва да почака за нейната поява не четири години (в пиесата на Шекспир Ромео е 18-годишен, Жулиета е на 14), а цели 36! Съвсем зряла възраст за истинска любов …

През 1954 г. от конвейера на вече отвърдената и известна в цял свят марка слиза първият автомобил Алфа Ромео Жулиета. Тук „спортното“ сърце на Ромео, имащ зад гърба си не една и две бляскави победи, донякъде е укротено, защото Алфа Ромео Жулиета е по-скоро малък автомобил, предназначен само за двама… Поезия и любов на четири колела! Името на елегантния кабриолет е подсказано от известния италиански поет Леонардо Синисгали. Автомобилът почти веднага придобива култов статут, дори Джон Кенеди притежавал кабрио Alfa Romeo Giulietta Spider! Също като в приказка с щастлив край … но не съвсем, защото след три различни модификации Жулиета „умира“ през 1963 г. После тя ще възкръсне още два пъти през годините, но това вече е от друга приказка. Съвсем като в живота, на мястото на Жулиета се появява Джулия. Всъщност Джулиите са три.

Алфа Ромео Джулия

Алфа Ромео Джулия

Името Алфа Ромео Джулия става име на три различни модела, които няма пряка връзка помежду си. Първата Алфа Ромео Джулия е спортна, компактна четириврата кола, която се произвежда от 1962 до 1978 г. Идеята на инженерния екип на Алфа Ромео е наследничката на Жулиета да бъде семеен автомобил, който да съчетава в себе си шика на италианския дизайн и характерния спортен дух на марката. По това време рекламният слоган на Алфа Ромео е „Семейният автомобил, който печели състезания“. Икономическият ръст на Италия през 60-те и 70-те години дава самочувствието и възможностите на Алфа Ромео трайно да се настани на европейския и световен автомобилен пазар. Още с първата си поява, Алфа Ромео Джулия смайва с уникалния си дизайн. Първоначално автомобилните критици са стъписани, някои я определят като „заоблен квадрат“. Новосъздадената Алфа обаче се харесва на широката аудитория потребители, въпреки по-скъпата си цена спрямо основния си конкурент – Фиат 1500. Това се дължи на някои нейни несъмнени предимства. Алфа Ромео Джулия е в състояние да побере трима души на предната седалка, багажното отделение, благодарение на находчиви инженерни решения по окачването, е в размер на цели 500 л. С 13 см. по-дълго междуосие от Жулиета, Джулия е несравнимо по-стабилна на пътя. Главното обаче е традиционния за фирмата спортен двигател. По-мощна и по-пъргава от предшественичката си, Алфа Ромео Джулия, независимо че носи TI в името си (Международен Туризъм) и че е определяна като фамилна кола, става любим автомобил на … полицията, заради нейните пътни и скоростни качества. Мафиотите също се оборудват с Джулии, за да може да имат равен шанс в преследванията! По този начин Алфа Ромео Джулия става и филмов герой – почти във всички криминални, детективски и ганстерски филми с преследвания, тя е главен участник. Част от тези филми гледахме и ние, и цъкахме с език..

Алфа Ромео Джулия е свързана, макар и по печален начин, с българската спортна история. Легендарната и непрежалима „деветка“ на Левски – Георги Аспарухов-Гунди, кара точно собствената си спортна  Alfa Romeo Guillia GT във фаталната за него и Никола Котков катастрофа на 30.06. 1971г. …

За 15-те си години съществуване, Алфа Ромео Джулия печели множество предстижни награди, победител е в много състезания в клас „Туризъм“ и е продадена в близо 600 000 екземпляра, в различните си модификации. През 1977 г. слиза от конвейера, за да отстъпи място отново на малката Жулиета …

В края на 70-те и през 80-те години Алфа Ромео претърпява редица сътресения и трансформации, следствие на финансова и икономическа криза. След краткотраен брак с Нисан, компанията през 1986 г . се премства в Торино, вече под крилото на групата Фиат заедно с Ланча, в ново подразделение, наречено „Alfa Lancia S.p.A.”. През 90-те марката се възражда, преодолява голяма част от старите проблеми и пуска на пазара хитови модели, които и днес могат да се видят по пътищата, включително и нашите. Това са Alfa 156, последван от Alfa 166, след това и спортната Alfa 147 в голф класата. Alfa 156 става първата Алфа, кола на годината през 1998, успехът е повторен от Alfa 147 през 2001г. И затвърден от Алфа Ромео Джулия след повторното събиране на Ромео с Джулия. Това става през 2015 г. Тогава за първи път е представено възраждането на Alfa Romeo Guilia, която изглежда и е напълно в духа на 20-те години на 21-ви век. Красавица! Така единодушно е определена още с първата си официална поява за пресата в Музея на историята на Алфа Ромео през 2015 г. в град Аресе. Тогава е представен флагманът на новия модел Алфа Ромео Джулия – “Куадрифолио“. Булото на новата Джулия е вдигнато по време на изпълнение на живо на Андреа Бочели на известната ария „Nessun dorma” (Никой да не спи) от операта Турандот на Джакомо Пучини. Стилно и бляскаво, типично за марката Алфа Ромео!

Алфа Ромео Джулия бележи началото на амбициозния план на компанията за рестарт – с цели осем нови модела и инвестиции от 5 млрд. евро с цел достигане на продажби от 400 000 автомобила на световните автомобилни пазари.

Алфа Ромео Джулия

Изцяло новата „Джулия“ е вярна на спортните традиции, но впечатлява и с дизайна си. Бензиновите модификации включват двулитров турбодвигател с мощност 280 к.с., с двойно предаване. Най-мощният модел от серията – „Куадрифолио Верде“ е с V6 мотор, разработен съвместно с Ферари, с мощност 510 к.с. и задно предаване, и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 сек. Интериорът е класически, с изчистени скали на километража и оборотомера, впечатляващ, голям дисплей на мултимедията, салонът е изпълнен изцяло с естествени материали – кожа, дървени фурнири, алуминий и хром. В крак със световните тенденции, системите за безопасност включват предупреждение за опасно приближаване на превозно средство или пешеходец, както и сигнализация за излизане от лентата на движение в серийните модели. С доплащане може да се монтира и система за предупреждение за автомобил в мъртвата зона на водача.

След 2015 г. Алфа Ромео Джулия се предлага в три основни разновидности. Базовата „Super” е с бензинов двигател  с мощност 197 к.с. и турбодизелов в два варианта -150 и 180 к.с. . „Veloce”  е по-спортна и по-мощна. Тя бе представена официално на Парижкия международен автомобилен салон през 2016 г. Veloce също предлага два избора за двигател – двулитрово бензиново турбо и 2.2 дизел, и двата снабдени с 8-степенна автоматична скоростна кутия и Alfa Q4 задвижване на четирите колела. Veloce притежава отличителни черни брони с лъскава черна тапицерия на вратите, интересно решение е и специфичния ауспух с две тръби, разположени едностранно. Интериорът предлага  още спортни седалки с черна, червена или телесен цвят кожа, спортен волан с велурен захват, алуминиеви вложки в таблото и вратите, както и ефектни  ксенонови фарове. Шасито е качено върху 19 инчови алуминиеви ляти джанти.

Върхът на новата Джулия е  моделът „Quadrifoglio”. Той е снабден с изцяло алуминиев V6  бензинов двигател  с двойно турбо с директно инжектиране, специална разработка на инженерите на Ферари за модела. Мощността му достига 510 к.с.

при общо тегло от 1524 кг. Олекотяването е постигнато благодарение на алуминиевите и композитни компоненти в шасито и мотора. Въпреки мошния двигател, разходът на гориво е 8.5 на сто. Таблото е тапицирано с кожа и карбонови фибри, а старт бутонът се намира върху мултифункционалния волан. Шофьорът на Куадрифолио разполага и със специален DNA селектор върху централната конзола, контролиращ динамиката на движение на автомобила. Зададени са четири режима – Динамичен, Нормален, Ефикасен и Състезателен. Чудно ли е тогава, че при тези показатели и италианската полиция си поръча отново два автомобила от най-престижния и скъп модел на „Алфа Ромео“ ? Те ще бъдат използвани от специалните части на карабинерите в случаи, когато бързината играе ключова роля, както и за ескорт. Защото да притежаваш Алфа Ромео Джулия освен всичко друго е и израз на престиж. След повторната си официална поява през 2016 г на Парижкия автосалон, обновената Джулия в различните си модфикации спечели множество международни награди навсякъде по света.

Макар и с известно закъснение, Алфа Ромео Джулия вече е и при нас! В България марката се предлага от „Ауто Италия“ ЕАД, официален вносител на италианските марки Abarth, Alfa Romeo, FIAT и FIAT Professional. Цените започват от 92 000 лв. за базовия модел и стигат до 155 000 лв. за Куадрофолио. И нещо безпрецедентно за българския автомобилен пазар – фирмата вносител предлага 9-годишна гаранция за автомобилите си, в това число и за предлаганите модели на Алфа Ромео. Към заводската 3-годишна гаранция на производителя клиентът може да избира от три допълнителни пакета за удължаване на гаранцията на своя нов автомобил: 5 год. или 150 000 км, 7 год. или 300 000 км и 9 год. или 300 000 км. Освен това при заплащане до 7 дни от покупката на автомобила има и преференциални цени. Така всеки клиент на компанията може да бъде напълно сигурен, че разполага с покритие в случай на техническа повреда през целия цикъл на притежание на автомобила. До момента у нас никога не е предлагана толкова дълга гаранция като време и пробег!

Новото начало на Алфа Ромео е повече от успешно.

Компанията догодина ще посрещне 110 годишнината си със спокойствие и увереност. Любовната история между Алфа Ромео и преданите и обожатели продължава! И навярно ако Хенри Форд беше все още жив, и видеше Алфа Ромео Джулия да минава край него, със сигурност отново щеше да свали шапката си!

 Списание „Плейбой“ брой 189

Автор Кирил Петров

Start typing and press Enter to search