Любен Дилов син за Евроизбори 2019: Не може да унижаваш така Станишев… (обновена)

 

Огромният губещ е БСП. Не може да унижаваш така Станишев и да не платиш съответно някаква цена. Това заяви в ефира на Нова телевизия Любен Дилов-син.

„Един голям победител има и това е вън от съмнение”, заяви Любен Дилов-син. „Той направи страхотно one man шоу с един телефон. Има и един голям губещ и това е БСП.  Това беше ясно, че ще стане така. Не може най-силният ти социалистически лидер, след Георги Димитров и Васил Коларов, да го унижаваш до последно и да не го номинираш. Ясно е, че ще се плати някаква цена. Любопитно е тази подкрепа, която получи ГЕРБ за ЕНП как се е осъществила. Това ще стане ясно от преференциите“, добави той.

„Доколко са мобилизирани хората, мога да кажа от името на „Гергьовден“, които помагаха на СДС в тези избори. Имаше мобилизация, сериозна. Тя ще се види и на референциите, защото хората в различните райони са гласували по различен начин.“, беше категоричен Дилов.

„Трябва да се изследва какво точно свърши Бойко Борисов (Boyko Borissov) тази седмица, защото за мен, като медиен човек, беше изключително забележително това, което той направи. То чисто физически е трудно да се направи, освен всичко останало. „

Вижте целиат разговор във видеото.

Анализатори: Какво спечелиха и какво загубиха партиите след вота на избирателите?

Коментират Андрей Райчев, Любен Дилов-син и Димитър Аврамов

източник delovo.info

Това заяви в студиото на Izbori.bg  Любен Дилов-син почетен председател на „Гергьовден“, който коментира резултатите от евроизборите. „Борисов си караше колата, караше се дори, ядосваше се, но успя. Надявам се и ние, и СДС, и замеделците да сме допринесли за този резултат“, каза още той.

 

„По-любопитното е какво се разбра от този спор между ГЕРБ и „Демократична България“. Стана ясно, че вотът за „Демократична България“ е вот срещу ГЕРБ, но като се има предвид какви са Радан Кънев и Стефан Тафров, можеше да говорят повече за бъдещето на Европа“, каза почетният председател на „Гергьовден“.

„Ако СДС не се вземе в ръце и не се стегне за местните избори, бадева е било всичко на тези избори, имат всички възможности да работят усилено и да направят добри местни избори. За тях това е началото на нов път, защото им е последният. На много места е редно да се повтори коалицията „Герговден“ – СДС“, посочи още Дилов-син.

Според него е редно една партия на Слави Трифонов да се яви на местните избори.

„Тонът на БСП не позволи да бъдат възприети като тези, които да съберат протестния вот. Дори нещата, които са се доближавали до критичните виждания на хората, не стават симпатични. И двата партии загубиха от „Апартаментгейт“, едните излязоха като дребнави – БСП, а ГЕРБ, защото им донесе много тежки удари на всякакви нива, но печелившият беше самият премиер, който обърна цялата кампания. Той извади много силни аргументи за създаването на десен център. БСП сбъркаха генерално, първо за унижението, на което поставиха Сергей Станишев, не поставям под съмнение неговото място на европейската сцена, иначе съм го крикикувал като политик. В Европа ни гледат като едно цяло, ще кажат „Шефът на ПЕС не го избраха.“

Дилов-син каза още, че е доволен, че не излъчваме откровено евроскептична партия.

 

Напомняме и думите му в интервю за ПИК:

БСП направи Станишев, най-успешния си политик, на маймуна. Корнелия гони джендъри с кукери. В ГЕРБ ще има шамарене, а Слави не го чакат добри дни…

Интелектуалецът сценарист анализира още меркантилите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова асоциира към себе си. Той се опита, на база личния си опит, да прогнозира и дали е възможно политическо бъдеще за шоумена Слави Трифонов.

 – Г-н Дилов, доколко е продуктивно обединението между ГЕРБ и СДС за европейските избори, към което вие, от „Гергьовден“ се присъединихте?

– Аз трудно мога да говоря от името на ГЕРБ, но доколкото имам наблюдение върху „Гергьовден“, защото там през последните 6-7 години изцяло се смени поколението и аз съм от старците, на финала съм, не взимам решения, такова обединение е съвсем естествено, защото става дума за европейски вот и защото тази коалиция – ГЕРБ и СДС, е единствената, която сигурно ще изпрати депутати в ЕНП.

В този смисъл решението на „Гергьовден“ е защита на един поколенчески вот. Т.е. ние винаги така сме гласували, още от времето на Александър Божков, после Владо Кисьов, Петър Стоянов. Цялата тази седесарска редица, свързана с ЕНП и след това дойде и яркото присъствие на ГЕРБ в края на краищата. Т.е. ние много ясно правим разлика между вътрешна политика и външна и смятаме, че това е наистина продуктивно. Наистина събира гласове.

Гледам нашите хора, каквито и критики да имат към СДС и към ГЕРБ тук, просто, рационално погледнато, няма къде другаде да се гласува за ЕНП. Дори хората на генерал Наско да вкарат евродепутат, което силно ме съмнява, той ще отиде при Макрон.

– Защо БСП и АБВ, например, не направиха същото нещо, при положение че можеха да подходят по тази логика?

– Ами как да го направят, като БСП прави на маймуна до последния момент най-силния ляв политик на България освен Георги Димитров и Васил Коларов? Не беше ясно дали ще го номинират (Станишев).

То беше супер забавно това. Оставете лявата традиция, ние шеф на Коминтерна не сме имали от точно това време – на Димитров и Коларов. Като оставим на страна смешките, Станишев, каквито и резерви да имаме към него – ние имахме много към него като министър-председател, все пак това беше човекът два мандата на най-високия политически пост в Европа, българин. Няма някой да е по-висок – шеф на всички социалисти. И те да не го номинират до последния момент, те ерозираха самата идея – лявото…

Да не говорим, че цяла година Корнелия се занимава да гони джендъри с кукери. Т.е. с абсолютно обратна на европейската терминология за лява политика. Така че там е съвсем естествено да има голямо разцепление, в БСП, и то е чисто идеологическо. Не става дума само за личностни амбиции.

– А това, че на последната права тя все пак подписа някакво споразумение със странни, меко казано, 20 формации, страх от евентуална поредна загуба от ГЕРБ ли е?

– Окей, супер. Тя прави някакви панически действия, защото й взеха името „Коалиция за България“. Не ми се политиканства на тази тема. Аз гледам в света на идеите. Какъвто и да е Станишев, имат такава силна фигура, и да не го използваш, просто е все едно ГЕРБ да не номинрат Мария Габриел. Даже не е същото, защото Мария Габриел е просто един комисар.

Докато Сергей е шеф на европейските социалисти, и то два мандата. И ти да го неглижираш, това е такъв шамар – вътрешен, и към техните си хора, а и към цялата общност в Европа, просто е смешно.

Аз много се паля на тази тема, защото ние в крайна сметка се излагаме пред света по този начин. Можеш да имаш всякакви резерви към вътрешната политика на една или друга фигура от българския политически небосклон, но когато си навън и когато ни представляват всички нас, трябва да ги подкрепяме, защото това е физиономията на България. Колко политици от този ранг имаме? Броят се на пръстите на едната ръка.

– Къде е Слави Трифонов с амбициите си в тази ситуация? Възможен ли е реално негов политически проект, къде би се позиционирал той, ако се стигне примерно до предсрочни парламентарни избори?

– Аз, първо, не вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори, защото нищо не ги предизвиква. Единствените, които могат да ги направят, са ГЕРБ, не БСП, ако се почувстват много силни и решат.

Познавайки честолюбието на Борисов, той ще иска да изкара все пак един мандат докрай. И неговите хора ще искат. Така че аз по-скоро предвиждам да има някакво шамарене в ГЕРБ, вътре, след изборите, някакви вътрешно-политически размествания, които да проверят после на местните избори.

А колкото се отнася до Слави Трифонов, знаете, че аз съм мното предпазлив там поради общото ни минало. Няма да седна сега да вещая какво точно ще направи. Само едно мога да кажа, че политиката никак не му е по вкуса и той няма да се справи много добре. Не е подходящ за политик. Просто има едно качество, което е много важно, а то е съобразяване с мнението на другите.

Може да има страсти, може да има шамари, дори мръсни игри в политиката, но в крайна сметка изкуството на политиката е да намериш компромиса. Тя затова винаги е била недолюбвана от хората. Не можеш да живееш без компромис, а това на моя бивш сътрудник му е много трудно. Не го очакват добри дни, ако влезе в политиката.

Интервю за новини бг:

–  Любо, какъв е твоят коментар за подписаното споразумение между СДС и ПП „Движение Гергьовден” за евровота и участието на двете стари десни партии заедно с ГЕРБ на евровота?

– През годините  често „Движение Гергьовден“ е било, ако не най-яростния, то със сигурност най-остроумният критик и на СДС, и на ГЕРБ. И  в повечето случаи е имало защо. Но тези избори са различни, в известна степен това е „биографичен вот“. Каквито и пререкания да сме имали за вътрешната политика, по отношение на Европа, гергьовци следват една тенденция, започната още от Александър Божков, Владо Кисьов, Петър Стоянов и продължена по-късно от силното присъствие на ГЕРБ в ЕНП. А и в момента няма нито една друга формация, която със сигурност да изпрати депутати в ЕНП. Дори и хората на генерал Наско да успеят да вкарат депутат, вече стана ясно, че той ще е в новият проект на Макрон, който – според нас – не е добрият път за Европа.

– Появиха се много злостни коментари в социалната мрежа Фейсбук за вашето участие в предизборната надпревара, как си обясняваш това?

– За повече от 20 години никога не сме участвали в лесни и предрешени избори. Щом има коментари, има и интерес. Важното е да няма безразлични.  Надявам се участието на гергьовци  да е и стимул за по-активно гласуване, пък ако ще да е срещу нас. Ние винаги сме уважавали правото на българите на лош избор, но държим да уважават и нашето право да предлагаме по-доброто. Така направихме и на последните президентски избори – подкрепата за Ивайло Калфин ни струваше много дюдюкания и причисляване в левият лагер, но ние продължаваме да мислим, че това беше най-добрата кандидатура за президент на България.

–  Ти си един от първите активисти в мрежата, издаде няколко книги с обобщаващи твои статуси там. Напоследък обаче не те ли тревожи озлоблението и деструктивността на повечето българи в нея? Защо се получи така?

– Социалните мрежи са само израз на онова, което става в душите на хората. Ако имаше олимпийска дисциплина „синхронно плюене“, ние вероятно щяхме да сме несмеянеми шампиони. Знаеш, заветът на най-големия ни поет-революционер е „силно да любим и мразим“. Затова и българите казват „мразя броколи“, а не „не ям броколи“. Не е достатъчно да не ги ядем, трябва и да ги мразим! Обожавам Ботев, но много харесвам и Кърт Вонегът, който има едно знаменито изречение: „По-малко любов, повече добро възпитание“. Но мисля, че това недоволство от околните, е всъщност недоволство от собствените ни житейски избори. Когато си дадем сметка за това, нещата ще потръгнат по-добре…

–  Като създател на „Гергьовден” и активен участник в политическите процеси у нас от близо 3 десетилетия насам, ако сега те помоля да направиш кратък разрез на политическата ситуация в България, какъв ще бъде той?

– Няма да говоря за политика, а за това, което се случва в душите на хората. „Душата на промяната, започва с промяна на душата“ казва мъдрецът. Това, което най-много ни тежи, е изключителната липса на общностно доверие. Ние имаме поговорката: „като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар“. В политиката това се вижда най-ярко. Българските политици извървяха много път, изпълнен с грешки, които плащаме всички.  Може би можеше и по-бързо, и по-леко, но тогава нямаше да сме ние. Съвсем естествено личностното недоверие ни  докара до момента, когато искаме една силна фигура да носи отговорност за публичните дела. Българите пробваха с Царя, задържаха се на Борисов. И двамата бяха и са напълно представителни за българския манталитет. Очевидно хората искат повече лична отговорност и персонализация на властта. Впрочем този феномен е характерен за света в момента. Светкавичната достъпност до информация върна за живот големите лидери и лидерските партии. Покрай водолазните си пътувания го наблюдавам навсякъде по света – и в развитите демокрации, и в по-примитивните общества. Може да ви прозвучи парадоксално, но въпреки културните и верски различия, същностна разлика във възприемането и функционирането на политиката  – например – между Унгария и Саудитска Арабия – няма. Този процес е и едно от големите изпитания пред обединена Европа. Кой е най-подходящият модел на властта…

– Мнозина се питат – защо точно ти, интелектуалецът, синът на големия наш писател Любен Дилов, прие да оглавиш „Плейбой”?

– Очевидно след 6 години в „l`Europeo“ вече съм нямал нужда от затвърждаване на интелектуалната си репутация, а на сексуалната, ха, ха… Извън шегата, длъжен съм да отбележа, че „Плейбой“ никога не е било просто списание с голи момичета. Това е революционен проект на Хю Хефнър, променил света повече, отколкото можем да си представим на пръв поглед. Амбицията ни е да върнем и „Плейбой“-България именно в това русло. Все повече се коментират нееротичните ни материали. Последният брой с 30-те страници, посветени на Станислав Беловски и неговата корица „Христос наказва Бети Пейдж“ предизвика мини-буря в коментарите. „Плейбой“ е изключителната територия на свободата, която в момента трудно охраняваме от #metoo-времената. Предизвикателството в никакъв случай не е по-малко, отколкото правенето на интелектуалното „l`Europeo“, стартирането на „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“ – изобщо всеки по-значим проект, с който съм се занимавал.

Прочетете цялото интервю на Дилов.инфо

Любен Любенов Дилов е български писател-сатирик, сценарист на телевизионни и кино продукции, автор и продуцент на различни медийни проекти, журналист, политик.

Създател и главен редактор на единствения сатиричен ежедневник в българската история – вестник „Ку-ку“ и първото ежедневно частно национално радиопредаване – „Славата на Слави“.

Любен Дилов-син е сред създателите и идеолозите на станалите любими на няколко поколения българи телевизионни предавания – “Ку-ку” (1990 – 1994), “Каналето” (1995 – 2004), “Хъшове” (1998 – 2000), “Шоуто на Слави” (2000 – 2003).

2004 г. е собственик и главен редактор на вестник „Новинар“.

2005 – 2009 г. e депутат в 40-то Народно събрание.

=== Журналистическа дейност – преса ===

Вестник „Софийски университет“ – 1985-1989

Вестник „Троянски глас“ – лятото, 1985

Вестник „Септемврийска победа“, Плевен, лятото на 1986

Вестник АБВ  – 1987

Вестник „Поглед“ – 1988

Списание „Литературна академия“ – 1988

Вестник „1000“ дни – 1990/91

Вестник КУ-КУ (създател и главен редактор 1993 -1995)

Вестник „Експрес“ – 1995/1996, главен редактор

Вестник  „Сега“- първи колумнист 2001-2003

Вестник „Новинар“ (собственик и главен редактор 2004 – 2007)

Списание L’Europeo (2010 – 2015)

Списание „Плейбой“ (главен редактор 2017 – 2019)

Вестник „Стандарт колумнист (2017 – 2019)

 

=== Политика ===

Политическа дейност от 2001 г. – създател и първи говорител на движение „Гергьовден“. От 2003 г.  председател движение „Гергьовден“.

Депутат  в 40-то Народно събрание  (2005 – 2009).

=== Дейности и инициативи ===

Сдружение „Кръг 11“ – Годишни награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. (2011 -2019)

=== Интернет ===

 От 2001 г.  –  член на Интернет общество – България.  

От тогава до днес  –  десетки успешни уеб проекти.

Нови статии на Любен Дилов син

***

Start typing and press Enter to search