МАРТИН ДИМИТРОВ: Твоята реклама трябва да покаже твоите предимства, а не да “взривява” това, което конкурента ти предлага.

Покрай политическите ми мнения и гражданските ми позиции отдавна не съм споделял нищо за рекламата. Но каквито и други теми да ме вълнуват рекламата е нещо, на което не мога да спра да отделям време и внимание.

Едно от основните правила и на европейския, и на българския пазар е да не иронизираш конкурентите си и в рекламата си да не поставяш под въпрос техните действия, търговски или промоционални предложения. Твоята реклама трябва да покаже твоите предимства, а не да “взривява” това, което конкурента ти предлага.

Признавам си, че попаднах на клип на хазартен оператор, в който се взривяват, ама такова, буквално си се взривяват неща, които техен конкурент обещава в рекламата си. Първоначално ми беше супер смешно, ама после не ми беше чак толкова смешно — защото това руинира една категория, която поради мащаба си очевидно ще бъде важна за индустрията ни.

Видимо е, че хазартните оператори са новият голям играч на българския комуникационен пазар. И макар спортните събития да падаха като круши от календара, много оператори бързо развиха казино игрите си, усъвършенстваха и разшириха онлайн-платформите си и се подготвиха за битката за пазарни дялове.

Няма да си кривя душата, но тези бюджети са важни за индустрията ни. В постпандемичния период всичко е изтъняло и тази — хайде не нова, но могъщо разгърнала се категория — осигурява бизнес на мнозина: продуценти, оператори, медия агенции и така нататък, и така нататък.

Отново няма да си кривя душата и ще кажа, че никога не съм бил привърженик на регулациите, особено на строгите регулации. Тези, които са по-добре запознати с рекламното ми минало, знаят, че през годините съм правил страшно много реклами за хазарт, много от тези реклами са били наградени и нито една от тях не е прекрачвала определени граници.

А тези определени граници не са на регулацията, а тези на саморегулацията. Нашият бизнес се стреми към саморегулация — това е онзи комплекс от писани, а и неписани правила, които задават и предполагат определени норми и комуникационно поведение. Това предполага собствена преценка колко агресивно да бъде посланието ти, в кои часове и по кои канали да излъчваш рекламите си, това предполага да се замисляш и за тази част от публиката, която не е твой клиент.

Когато се бачка с много кинти, трябва да сме особено внимателни. Защото, когато не се саморегулираме, тогава рискуваме много повече да ни регулират.

По дяволите, какво стана с доматите в линия, бяха толкова по-симпатични от това бум-бум.

Мартин Димитров

/от фейсбук

Start typing and press Enter to search