Мъж и жена с втори живот след бъбречни трансплантации в „Александровска“

Мъж на 67 години от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на мозъчна хеморагия, даде шанс за втори живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Трансплантациите бяха извършени в УМБАЛ „Александровска“. Нови бъбрек получиха 62-годишна жена от Варна, която е на перитонеална диализа от 8 години, и 51-годишен мъж от с. Покровник, общ. Благоевград, който провежда диализно лечение повече от 3 години. Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени от листата на чакащи. За трансплантирания мъж това е трети шанс да получи бъбрек, след като първите два пъти, в които е бил поканен, не се е стигнало да интервенция поради проблеми от страна на сърдечносъдовата система, обясниха от лечебното заведение.

В момента двамата трансплантирани са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница.

Белият и черният дроб на донора са взети от немски екип, като белият дроб ще бъде трансплантиран в Хановер, а черният дроб – в Берлин.

Това е седма донорска ситуация у нас от началото на тази година, като за първи път през 2019 г. даваме органи и на Евротрансплант. В същото време чакащите българи за бъбрек, сърце, черен и бял дроб са близо 1200, а трансплантационната програма на МЗ все още не е видяла бял свят.

Материалът Мъж и жена с втори живот след бъбречни трансплантации в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search