Министерството на отбраната на Испания разреши…

Министерството на отбраната на Испания разреши на 4 компании – INDRA, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA И ESCRIBANO, да създадат партньорство, което да изпълни програмата за доставка на бойни машини за испанската армия

Партньорството ще отговаря за доставката на 348 броя 8×8 колесни бойни превозни средства (VCR), както и за поддръжката на тяхната техническа изправност по време на жизнения им цикъл

Министерството на отбраната на Испания разреши на INDRA Sistemas, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA Placencia и ESCRIBANO Mechanical & Engineering да учредят компания, която ще отговаря за изпълнението на програма за производство на бронирани бойни машини 8×8, след като Министерството подпише официално това решение.

Компанията ще отговаря за доставката на 348 бр. 8×8 колесни бронирани бойни машини (VCR) и поддръжката на техническата им изправност по време на техния жизнен цикъл. Тези превозни средства се очаква да бъдат доставяни за период от седем години.

Целта на четирите компании е чрез това партньорство да бъдат удовлетворени всички оперативни цели и нужди на испанската армия и на Министерството на отбраната, както и да превърнат проекта в движеща сила за националната индустрия. В тази връзка разработването на тази програма включва амбициозен Национален промишлен план, който ще подпомага управлението на дейностите по поддръжка на разработката в Испания и ще насърчава широкото участие на националната индустрия в тази дейност, с не по-малко от 70%.

Програмата ще има най-силно отражение в регионите Астурия, Севиля, Гипускоа и Мадрид, където се предвижда създаването на 650 преки и още 1000 непреки работни места.

SANTA BÁRBARA SISTEMAS е дъщерна фирма на General Dynamics European Land Systems (GDELS), която е една от компаниите, поканени да участват в търга за придобиването на нови бронирани бойни машини за българските сухопътни войски, като в предложението, което е предоставила, също е отделено значително място на трансфера на технологии и дългосрочното партньорство с българската индустрия.

GDELS предлагат за оборудване на пехотата в България бойните машини PIRANHA, които са пионери в класа си – това е първата западна 8х8 бронирана бойна машина с над 12 000 бройки на въоръжение в повече от 20 страни по света, изпитана в редица военни и мироопазващи кампании и предлагаща най-високата оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО.

Start typing and press Enter to search