„МОКЪР ОТ ДЪЖД НЕ СЕ БОИ“ С УЧАСТИЕТО НА ТАТЯНА ЛОЛОВА

Актрисата разкрива спомените си за последния спектакъл на Софийския държавен цирк в документален филм на БНТ

В деня на София – 17 септември – се състоя предпремиерата прожекция на документалния филм на БНТ – „Мокър от дъжд не се бои“. Това е името и на последния спектакъл под купола на Софийския държавен цирк, копродукция на Главна дирекция „Български цирковеׅ“ и Главна редакция „Хумор, сатира и забава“ на Българско национално радио, чиято премиера е била насрочена на същата дата преди 35 години. В афиша на спектакъла остават завинаги големите имена от артистичните среди у нас – Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Константин Коцев, Мариана Аламанчева. Сред участниците в спектакъла е и актрисата Татяна Лолова, която бе специален гост по време на прожекцията и е един от героите от филма на журналиста Драгомир Драганов. Проявата събра в Дома на киното десетки циркови артисти, представители на културните среди у нас и медиите.

На 17 септември 1983 г. Татяна Лолова е трябвало да участва в спектакъла по сценарии на Катя Воденичарова и да изпълни акробатичен номер. Във филма  актрисата през сълзи си спомня подготовката за това изпълнение, до реализирането на което, така и не се стига. На 25 септември по обяд Софийският държавен цирк попада в злокобната хватка  на пожара.

„Този пожар е всъщност началото на края не просто на бляскавия период в историята на българското цирково изкуство, но и на неговото развитие, защото след като изгаря домът на цирковите артисти – храмът, в който те представят най-върховите си постижения – те се пръсват по света и все по-рядко се връщат у нас“, сподели сценаристът на филма Драгомир Драганов.

Предпремиерната прожекцията на „Мокър от дъжд не се бои“ гледаха въздушната акробатка и водеща на спектаклите Фани Хаджиниколова и един от най-честите гости под купола на Софийския държавен цирк –  магът Астор, които също участват във филма. В него в Съединените американски щати са заснети и цирковите артисти Бистра и Васил Цекови и Ани Кехайова. Специално за премиерата на филма от Пловдив пристигна и дъщерята на едни от най-прославените български артисти – семейство Халаджови – Юлия Халаджова.

За първи път пред камерите на БНТ застават огнеборците, участвали в гасенето на пожара: ръководителят Васил Стоянов, днешният началник на Четвърта районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – комисар Васил Ангелов, и Иван Илиев, който е отговарял за противопожарната безопасност на целия тогавашен Димитровски район. Във филма те смело разкриват своите версии за подпалването на цирка, както и за последствията от трагичното събитие.

Във документалната лента „Мокър от дъжд не се бои“ зрителите имат възможност да видят как е изглеждала едно към едно сградата на Софийския държавен цирк, но в Скопие (Македония), където и до ден днешен е съхранено архитектурното съоръжение, проектирано от фамилията Станкови. Сгради, изпълнени по същия проект е имало във Варшава и Париж, които са унищожени през годините.

В продукцията се показват и уникални снимки на фотографа от вестник „Поглед“ Иван Григоров, запечатал в кадри опожаряването на цирка. За първи път те бяха събрани в изложба по време на предпремиерната прожекция в Дома на киното.

Филмът „Мокър от дъжд не се бои“ е реализиран от Продуцентски център „Студия Екран“ на Българската национална телевизия. Режисьор на продукцията е Николай Василев, оператор е Борислав Георгиев. Документалната лента ще бъде излъчена в ефира на БНТ1 ден преди датата, белязала завинаги историята на българското цирково изкуство – на 24 септември от 18:00 ч.

 

Гледайте документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“ на 24 септември 2018 г. (понеделник) от 18:00 ч. по БНТ1!

Start typing and press Enter to search