Най-нетрадиционните рецепти за бургери

Бургерите са една от любимите храни на много хора по-света. И е страхотно, че тяхната мода отново се връща, предлагайки ни различни форми, вкусове и алтернативи. Но това, което можем да видим по нашите ресторанти, съвсем не е странно. Историята ще запомни и някои наистина нетрадиционни рецепти за бургери.Но нека първо видим историята на тази храна.

Хамбургерът (накратко и бургер) е храна, която се счита за сандвич, състоящ се от едно или повече кюфтета от мляно месо, обикновено говеждо, поставено в нарязан хляб или питка.

Кюфтето може да бъде изпържено в тиган, на скара, пушено или на барбекю. Хамбургерите често се сервират със сирене, маруля, домат, лук, кисели краставички, бекон или лют пипер. Добавят се също така сосове като кетчуп, горчица, майонеза и други. Хамбургер, покрит със сирене, се нарича чийзбургер.

Терминът „бургер“ може да се прилага и към телешкото кюфте самостоятелно, особено в Обединеното кралство, където терминът се използва рядко и обикновено се отнася просто за говеждото месо. Тъй като терминът хамбургер обикновено означава говеждо месо, за по-голяма яснота „бургер“ може да има префикс с вида на използваното месо или заместител на месото. Така например напоследък доста популярни стават вегетарианските бургери, тъй като много хора избират да откажат месото в желанието си да защитят животните.

Хамбургерите се продават в ресторанти за бързо хранене, обикновено заведения за хранене, както и като специалитети в ресторанти от висок клас. Има много международни и регионални вариации на хамбургера.

Тъй като версиите на ястието се сервират повече от век, произходът му остава неясен. Популярната книга „Изкуството на готварството“ от Хана Глас включва рецепта през 1758 г. като „хамбургска наденица“, която предлага да се сервира „печена с препечен хляб под нея“.

Подобна закуска също е била популярна в Хамбург с името „Rundstück warm“ („топъл хляб“) през 1869 г. или по-рано и се предполага, че е била похапвана от много емигранти на път за Америка.

Каквато и да е историята, важното е, че имаме една много вкусна опция за обяд или вечеря. А ето някои от най-странните рецепти, познати на света.

Фъстъчен бургер

Тези хора, които обичат бургери, смесени с фъстъчено масло, вероятно биха се зарадвали на Nutburge. По същество, това е обикновен хамбургер, покрит с топинг, направен само от нарязани фъстъци, смесени с майонеза. Интересно, нали?

Бургер от боб

Това е специалитет от Тексас, който започва да се предлага в известно заведение в щата през далечната 1953 г. В него се предлагат Cheez Wiz, лук, препечен боб и фритос. И въпреки че оригиналната закуска е била забравена за известно време, двама племенници на създателя ѝ са я възродили – и то с голям успех.

Чийзбургер в консервна кутия

Ето нещо, което може да звучи като измама, но очевидно това е реален продукт. Неговата идея е да направи живота след ядрена война например малко по-поносим.

Изненадващо, макар че консервираният чийзбургер, пълен с топинги, звучи сякаш би бил наистина отвратителен, всъщност не изглежда толкова страшен, колкото бихме могли да си помислим. Това се доказва от любопитни снимки в мрежата и видеа в YouTube.

Лазаня бургер

Не можете да изберете между чийзбургер или паста? Тогава може би лазаня бургерът ще задоволи вашите желания. По същество, това е изключително месеста лазаня, притисната в питка.

Въпреки че производителите не споделят пълната рецепта, те разкриват повече от достатъчно подробности, за да опитате да си направите този деликатес у дома. Можете да потърсите рецептата, ако тази идея блазни сетивата ви.

Разбира се, има безброй начини за правене на бургер, така че това са само шепа наистина странни възможности. Със сигурност има и много други такива. А ако вече огладняхте – решението е доставка на бургери!

Start typing and press Enter to search