НАТФИЗ, 28 октомври – 5 ноември, международни награди, изложби

ПРОФ. ИВАЙЛО ХРИСТОВ, НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР

Петото издание на Международния филмов фестивал „Евразийски мост” в Ялта отличи проф. Ивайло Христов с наградата за „Най-добър режисьор“ за работата му в „Страх“.
От премиерата си през 2020 филмът беше селектиран и представен на различни международни фестивали и стана носител на много награди, между които: голямата награда за най-добър пълнометражен филм на международния фестивал „Златна роза“ във Варна, голямата награда на фестивала „Черни нощи“ в Талин, голямата награда от международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора, наградата на Съюза на българските филмови дейци и наградата на акредитираните журналисти.
„Страх“ е българското предложение за „Оскар“ за международен филм.
Филмът е създаден по сценарий на Ивайло Христов, оператор е Емил Христов, композитор – Кирил Дончев, сценограф – доц. д-р Мира Каланова.

„НОКТЮРНО“
Златка Декова/Пентова откри поредната си изложба. „Ноктюрно“ ще очаква почитателите на живописта в галерия „Арт Център 12“ до 14 ноември.
„Абстракцията за мен не е бягство от реалността. Считам себе си за добър рисувач и не прикривам липса на професионализъм. За мен абстракцията е свобода“ – Златка Декова/Пентова
Златка Декова/Пентова завършва Националната художествена гимназия в София, а по-късно Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, факултета по „Изящни изкуства“, специалност „Графика“. Работи в областта на рисунката, колажа, пастела и маслената живопис. Преподавател е по „Пластична анатомия“ в НАТФИЗ.

МЕЖДУНАРОДНА МЛАДЕЖКА ИЗЛОЖБА ЗА ЦИФРОВО ИЗКУСТВО
Студентите на НАТФИЗ ще участват в „Международната младежка изложба за цифрово изкуство“ организирана от Технологическия университет в Тайнан. Дигиталното изложение ще бъде открито на 8 декември 2021 в Тайван, а през април 2022 ще бъде представено и в Япония.

ФОТОИЗЛОЖБИ НА ДОЦ. Д-Р КРАСИМИР АНДОНОВ ПОДГОТВЯТ ПРЕМИЕРАТА НА „ОТНОВО СЪМ ТУК“ В БЪЛГАРИЯ
Две фотографски изложби на доц. д-р Красимир Андонов подготвят премиерата на документалния филм за алпиниста Боян Петров „Отново съм тук“. Първата ще бъде открита на 1 ноември в галерия на открито „Кино Кабана“ – НДК и ще представи главните действащи лица от филма. Между 22-ри ноември и 6-ти декември в галерия на открито „Кристал“ ще бъде изложена и втората експозиция. През май филмът беше представен на международна сцена, където спечели престижната “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Премиерата в България ще се състои в рамките на „Киномания“ и „Дните на предизвикателствата“ през декември. В създаването на „Отново съм тук“ участват трима от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – доц. д-р Нина Алтъпармакова (сценарий и монтаж), доц. д-р Валерия Крачунова-Попова (звук и аудио микс) и доц. д-р Красимир Андонов (оператор).

ELIA ARTISTIC RESEARCH PLATFORM
Д-р Красимир Стоичков се включи в международната среща на ELIA Artistic Research Platform организирана от Академията за изящни изкуства във Виена. Събитието привлече експерти от всички точки на света, работещи в областта на художествените изследвания. Фокусът беше поставен върху концептуалните пост Covid-19 ефекти в изкуството.

Start typing and press Enter to search