Пет успешни трансплантации с участието на шест болници и МВР

Пет успешни трансплантации у нас и в чужбина бяха извършени, след благородното решение на близките на починал млад мъж да дарят органите му. Три от тях са извършени в болница в Лозенец, а другите две в Германия, съобщиха Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Донорът е 33-годишен мъж, приет в „Пирогов“, но въпреки усилията на лекарите е изпаднал в мозъчна смърт.

В УБ „Лозенец“, екипите на проф. Любомир Спасов присаждат черния дроб на 50-годишен мъж и двата бъбрека – на жена на 40 години и мъж на 58 години. В момента и тримата пациенти са добре и под наблюдение.

Белият дроб и сърцето са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в бившата Правителствена болница от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб на 25-годишен пациент.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение. Здравните власти отбелязаха и проявения професионализъм и благодариха за оказаното съдействие на екипите на „Пирогов“, „Лозенец“, бронхоскопистите от ВМА и Многопрофилна болница за активно лечение на белодробни болести „Света София“, както и към МВР. Така с участието четири български и две немски болници, както и на полицията става възможно извършването на петте трансплантации и спасяването на трима българи и двама граждани на Германия.

Материалът Пет успешни трансплантации с участието на шест болници и МВР е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search