Преглед на печата: 27 юли българският печат

Автор: Росина Петрова/БНР

Чумата отнася 100 000 свине, месото нагоре с 30%“, пише в заглавие на първата си страница „Монитор“. Вестникът посочва, че само в трите големи свинеферми в Русенско – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, броят на животните е над 87 000. Огнището на заразата в Голямо Враново беше установено вчера. Големият им брой може да доведе до недостиг на свинско месо по магазините и да вдигне цената му с 30%, прогнозират от бранша.

Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов засега производителите на колбаси не изпитват дефицит, защото разчитат предимно на вносно месо. „Българските свинеферми предлагат повече трупно месо, което отива в транжорните и в магазините за директна продажба“, заявява експертът, цитиран от „Монитор“.

„Лихви над 30% по бързи заеми падат в съда“, съобщава „Труд“. Вестникът обяснява, че фирмите за бързи кредити отпускат средства с лихви от 30-40 на сто. Но има съдебни решения, в които се приема, че тези лихви противоречат на морала, което води до невалидност на целия договор. Така клиентът трябва да върне само сумата, която е получил, уточнява „Труд“.

„България ще преговаря с „Хюндай“ за завод за автомобили у нас, ако „Фолксваген“ отиде в Турция. Това е съобщил в интервю за „24 часа“ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомня, че в края на 2017 година първо е било изпратено писмо до южнокорейската компания, а след това и до „Фолксваген“. Германците обаче са отговорили първи и затова са започнали преговорите с тях. Караниколов добави, че България все още е в състезанието за завод на германската фирма. Засега обаче няма да започват преговори с „Хюндай“, докато не стане ясно, че изборът на „Фолксваген“ е Турция, уточнява „24 часа“. В икономическото министерство има и писма със запитвания от две компании за строителството  на заводи за батерии за електроавтомобили, допълва изданието.

„Провалът, направил хакването на НАП възможно, започва от премиера“, коментира в интервю за вестник „Сега“ инженерът по компютърни технологии Красимир Гаджоков. По думите му „това е най-вече провал на упълномощените от нас да ни представляват в управлението на държавата – всички видове власти: изпълнителна, законодателна и съдебна. Този провал започва от премиера, за когото сигурността на информация не е била приоритет“. Красимир Гаджоков отбелязва, че правителство изхарчи огромни средства, а срещу това имаме и малко, и несигурни електронни услуги.

Start typing and press Enter to search