Северна Ирландия – кой ще е първи министър

След срещата на Г-7 проблемите за британския премиер по отношение прилагането на Протокола за Северна Ирландия останаха. Лидерите на Европейския съюз, присъствали на срещата, категорично заявиха, че Борис Джонсън трябва да спазва сключените споразумения. Проблеми обаче има и в самата Северна Ирландия, където не е сигурно дали избраният от най-голямата партия на юнионистите за първи министър Пол Гиван ще бъде одобрен на поста.

Бъдещето на северноирландското правителство виси на косъм след като стана ясно, че републиканската партия „Шин Фейн“ отказва да одобри кандидатурата на Гиван за първи министър.

Новият лидер на Демократичната юнионистка партия Едуин Пуутс номинира Пол Гиван като наследник на Арлийн Фостър, която официално се оттегля днес от поста, но за да бъде назначен, се изисква и одобрението на „Шин Фейн“, която официално участва в подялбата на властта.

Ако двете най-големи партии не постигнат решение до 7 дни,  няма да може да бъде сформирано правителство и почти със сигурност ще се наложи спешен избор за първи министър. Арлийн Фостър, която бе начело на Демократичната юнионистка партия пет години, бе принудена да подаде оставка след бунт на депутатите от нейната партия във връзка с Протокола за провинцията.

Пуутс може да назначи министри, но не и първи министър и заместник-първи министри без одобрението на двете партии съгласно регламента.

От „Шин Фейн“ обвиняват юнионистите в постоянно блокиране на приемане на законодателство за ирландския език, така че със сигурност ще поискат да изтъргуват това срещу ратифицирането на номинацията на Пол Гиван.

Материалът Северна Ирландия – кой ще е първи министър е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search