Стипендии за лекари и сестри в София

Стипендии за студенти в дефицитни медицински специалности отпуска Столичната община. „Идеята е така да се задържат кадрите“, обясни заместник-кметът на столичната община Дончо Барбалов пред БНР.

Програмата се реализира съвместно с Медицинския университет в София. „Привличаме още от началото на обучението им медицински сестри, общината отпуска стипендии срещу ангажимента те да работят в областта на общинското здравеопазване след завършването им. Тази програма наскоро беше разширена, вече имаме решение на Общинския съвет, който ни дава възможност да направим подобна програма също така за клинични лаборанти, рентгенови лаборанти и други дефицитни  медицински специалности. Така че надявам се в следващите години да видим първите резултати от тези програми и да има малко повече млади хора, които да работят в нашите лечебни заведения“, посочи Барбалов.

Той допълни, че съвместно с Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет са успели да осигурят стабилна среда за развитието на общинското здравеопазване. „Има устойчивост в управлението на лечебните заведения, също така са привлечени инвестиции от общински средства в размер на 8,3 млн. лв. за последните 4 години. 7 болници и 14 ДКТ-та са получили апаратура и са били ремонтирани. Отделно СО дава още 9-10 млн. лв. всяка година за дофинансиране на дейности, които не се поемат от здравната каса“, отчете зам-кметът. „Въведохме за първи път в общината програмно бюджетиране на здравеопазването, създали сме доста строга отчетност, за да сме сигурни, че парите отиват там, където има най-голяма нужда от тях и това дава добри резултати“, добави той.

Дончо Барбалов припомни, че в столицата се изпълняват и 5 профилактични програми, финансирани СО. Те са за рак на млечната жлеза и на простатата, скрининг на щитовидната жлеза, както и програма за състоянието на дихателната система на жителите на столицата, насочена основно към пушачите. „За първи път направихме масова скринингова програма в детските ясли и резултатите са много добри“, поясни Барбалов.

Материалът Стипендии за лекари и сестри в София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search