В „Пирогов“ спасиха жена с мозъчен тумор

Неврохирургът от „Пирогов“ доц. Венелин Герганов  спаси жена с мозъчен тумор чрез брилянтна 3-часова операция.  Пациентката е българка, която от 30 години е омъжена за англичанин и двамата живеят на Острова.

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо за мигрена и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава, а точно обратното. Правят й скенер и той показва, че дамата е  с парасагитален менингиом, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици.

Отказвайки  да губи ценно време, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов веднага я оперира в „Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват  менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията  бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург.

Още на следващия ден след операцията пациентка посреща и екипа, и близките си с усмивка на лицето. Тя не пести възхищението си от пироговските неврохирурзи и бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение. „В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Моята оценка за здравеопазването в България е само суперлативи”, споделя спасената жена.

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права у нас, което е дало възможност да се лекува по здравна каса, като е заплатила само консумативите, които НЗОК не покрива, обясниха от „Пирогов“.  След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на спешния институт, а лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот.

Доц. Венелин Герганов е част от екипа на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” от пролетта на 2018 г. Той специализира в Клиниката по Неврохирургия към МУ-София и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия. Медикът разделя времето си между София и Хановер, като оперира и на двете места.

 

Материалът В „Пирогов“ спасиха жена с мозъчен тумор е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search