петък, октомври 30, 2020

Вижте кои трима наши писатели имат паметници в Двор на кирилицата

На 26 март от 14:00 часа, в Двор на Кирилицата гр. Плиска, ще се състои тържествено откриване на паметниците на известни български писатели – Йордан Радичков, Любен Дилов, Петя Дубарова . На този ден ще бъде поставен и бюст-паметник на якутския писател Ексекулеех Елексей.

Паметникът на  писателя Йордан Радичков е дело на неговия дългогодишен приятел проф. Емил Попов. Лентата ще бъде прерязана от наследниците (син- Димитър и дъщеря –Розалия)  на известния сценарист и драматург.

Любен Дилов е един от най-изявените и обичани автори на научна фантастика. Неговият  бюст е дело на проф. Димитър Рашков. Това е първият паметник на писателя фантаст. На официалното събитие ще присъства Любен Дилов-син, който тържествено ще открие  паметника на своя баща.

Образът на нежната поетеса с  трагична кончина- Петя Дубарова,  е изваян от скулптор Снежанка Стоянова.  Елица Дубарова- сестра на поетесата,  ще открие бюст паметника.

Културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата финансира паметниците на българските писатели.

Писателя Ексекулеех Елексей е изключително интересна личност- основоположник на якутската литература, просветител, философ-хуманист и известен якутски ясновидец. Неговият паметник е изработен и дарен от  народния художник на Република Саха – скулптора Афанасий Романов.

Специално за събитието, по покана на Двор на Кирилицата, от далечна Якутия пристига официална делегация оглавена от Министър на външните работи на Република Якутия г-н Владимир Василев. Представители на  якутските националните медии, танцови и певчевски фолклорни състави също ще присъстват на събитието. Бюст –паметника ще бъде открит от внучката на  писателя г-жа Лариса Кулаковская, която е известен обществен якутски деятел.

Писателят Ексекулеех Елексей  е потомък на виден шамански род. При тържественото откриване на паметнка ще бъде изпълнен  древен  якутски  танц около ритуален огън, като церемонията ще бъде водена от сибирски шаман.

Пред  постаментите ще бъде положена пръст земя от родното място на всеки един от творците. Паметниците на българските писатели ще бъдат осветени от отец Андрей. Гостите на тържеството ще  се насладят на уникални български и якутски музикални и танцови изпълнения.

ВХОД СВОБОДЕН ЗА СЪБИТИЕТО!!!

Още...

Bridgestone лансира мотоциклетните гуми Battlax Sport Touring T32 и T32GT, поставяйки нов еталон в категорията

• Battlax Sport Touring T32 прилага най-съвременната технология Pulse Groove Pattern на Bridgestone за подобрено цялостно представяне на мокри настилки. • Bridgestone Battlax Sport Touring...

Алкохол за вкъщи онлайн: Как качественото червено вино помага на здравето?

Българското качествено червено вино е и удоволствие,  и цяр Знаете, червеното вино изкарва токсините от организма. При умерена употреба, например на качествено МЕРЛО, получаваме и...

РЕКЛАМА

Връчиха 15 златни статуетки на Черноморските лидери в бизнеса и туризма

Шестото издание на Морските Оскари отличи героите в ковид-кризата 15 златни статуетки отличиха постиженията на бизнеса и туризма по родното Черноморие снощи на сцената на...
- реклама -