неделя, юни 7, 2020

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona

от Мира Цанева, Списание Плейбой

Трибютите не са просто тренд!

Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или погледът в миналото може да извади идея, концепция, рамка и артистичен устрем, е някак без значение, стига резултатът да се хареса на публиката.

В случая същината на „трибют“ като термин засяга само онази негова част, чиято цел е да се изрази респект и възхита към дадена личност от миналото. Личност, която е била достатъчно впечатлителна, за да бъде идол. Защото когато се прави трибют на хамелеона Дейвид Боуи, редно е да се спомене, че по отношение на своето влияние в поп културата той никога не е преставал да бъде жив.

От музиката до модата,

дори в маниерите му – обаятелния начин, по който показва среден пръст на всичката нормалност, без потребност да се бунтува, а от жажда за креативност и творчески глад,

Боуи си остава завинаги една от най-забележителните арт икони. Аристократичен бунтар, побрал всички парадокси на самото определение.

И ето – испанската марка Etnia Barcelona изненада, даже зарадва своите почитатели и феновете на Боуи с бутикова концептуална колекция очила, вдъхновени от незабравимите превъплъщения на рок легендата. За фешън-любопитните ще добавим, че брандът е лидер в производството на очила в Европа. Създаден е в края на 90-те, с десетилетия предистория и сред първите, вкарали цвят в рамките – дотогава те са били предимно кафяви или черни. Днес той става бързо популярен и в България, особено, откакто с него се въоръжи Любен Дилов-син във финалите на България търси талант“.

Лимитираната колекция е с търговското име “A David Bowie Tribute”, моделите са ретро изискани като форми, а в цветово отношение побират  цялата щуравост на вдъхновителя им. Най-провокативният модел носи името на Зиги Стардъст – образът, алтер егото на Боуи, едно от първите му послания за това как креативността в музиката не започва и свършва единствено с мелодии и песни. Това са годините на глем течението, за което самият Дейвид Боуи казва: Глемът наистина пося семената на нова идентичност. Мисля, че доста хлапета се нуждаеха от това усещане за преоткриване. Децата разбраха, че колкото и откачено да си мислиш, че е, има място, където можеш да правиш каквото си поискаш и да бъдеш какъвто си поискаш“.

Любен Дилов син

Моделите са изработени изключително прецизно, лещите са от минерално стъкло, което осигурява най-добро виждане за окото, имат защита против надраскване и са с антистатично третиране. Производителите твърдят, че очилата издържат при температури до 400 градуса. Спокойно може да планувате ваканцията си на Марс – поне очите ви ще бъдат защитени.

Моделът с черна рамка и сребристи райета е вдъхновен от идентичния костюм на Боуи от турнето  посветено на шестия му албум Aladdin Sane, излязъл през 1973-та година.

Другият модел – “The Thin White Duke Sun” е по-елегантен и е вдъхновен от очилата, които поп идолът носи във филма “The Man Who Fell to Earth” и е наличен в три цветови комбинациии – черно, розово и зелено. Лимитираната колекция е отчасти продължение на друг идеен проект на Etnia Barcelona – “I`MPERFECT”, в който брандът представя фотографии на хора с всякакви различности, включително такива с различен цвят на очите, какъвто е и Дейвид Боуи.

Винаги съм имал вътрешна необходимост да бъда повече от човек. Чувствах се твърде немощен като човек. Казах си „майната му“. Искам да бъда СуперЧовек“

Дейвид Боуи е икона, много повече от музикант. Неговите метаморфози създадоха най-тачения рокендрол иноватор, влиянието му върху поп културата надхвърля рамките на времето.

„Лично мен той ме вдъхновяваше с креативността си, с екстравагантността, с усещането му за мода, която той променяше непрекъснато, с неговия сексапил, елегантност и заиграването с половете.“ – Жан Пол Готие се опитва в едно изречение да побере Дейвид Боуи.

Съвременното определение, което би му пасвало е гъзар, с всички положителни помисли, които предизвиква тази дума. В този ред на размисъл, колекцията A David Bowie Tribute на Etnia Barcelona, с нейните ретро унисекс модели и умопомрачително качество си е също такава гъзария. И като самия Зиги – космическа….

Още...

Министерството на отбраната на Испания разреши…

Министерството на отбраната на Испания разреши на 4 компании - INDRA, SANTA BÁRBARA SISTEMAS, SAPA И ESCRIBANO, да създадат партньорство, което да изпълни програмата...

Алкохол за вкъщи онлайн: Как качественото червено вино помага на здравето?

Българското качествено червено вино е и удоволствие,  и цяр Знаете, червеното вино изкарва токсините от организма. При умерена употреба, например на качествено МЕРЛО, получаваме и...

РЕКЛАМА

УниКредит Булбанк  ще финансира изграждането на жилищен комплекс RIVER PARK

УниКредит Булбанк  ще финансира изграждането на жилищен комплекс RIVER PARK УниКредит Булбанк е финансовата институция, която ще застане до инвеститора Недвижими Имоти Дивелъпмънтс в изграждането...