Защо е бавен лаптопът?

Много са факторите, които биха могли да да попречат на нормалната работа на лаптопа ви. В този текст ще проследим как да отстраним най-разпространените причинители.

Преинсталиране на Уиндоус

Преинсталирането на операционната система понякога също е вариант, но това би означавало да загубите всичките си настройки и вероятно не малко важни файлове. Би било неприятно всеки път, когато имате някакъв проблем, да се налага да пренастройвате мейл клиента си, покрай което можете да изгубите и ценна кореспонденция. Същото важи и за останалите приложения, които ползвате.

Намалете програмите, стартиращи с Windows

Компютрите на средностатистическите потребители са затрупани с излишни приложения, голяма част от които се стартират заедно с Windows и източват много ресурси. Спирането на онези, които не са ви необходими през цялото време от автоматично стартиране и премахването на онези, които не ви трябват по принцип, може да помогне. Трябва само да внимавате да не спрете някоя важна програма.

За да коригирате кои приложения да се пускат сами, направете следното:
• Отидете в старт менюто, напишете msconfig и натиснете ENTER
• Кликнете на таба Startup
• Махнете отметките на програмите, които искате да спрете.

Популярно мнение е, че дефрагментирането на харда помага за забързването на лаптопа и е сред най-честите съвети. Има някои съмнения до колко е истина при актуалните операционни системи, но не пречи да се опита. За целта трябва да изпълните следните стъпки:
• Отидете в старт менюто и кликнете върху Computer / My Computer
• Проверете за зловреден софтуер

Не разчитайте само на антивирусната си програма за предпазване срещу зловреден софтуер. На тях също се случва да изпуснат някой вирус или троянец. Периодично сканирайте с безплатните версии на SUPERAntiSpyware и Malwarebytes. При по-тежки случаи може да прибегнете до AVG Rescue CD, който действа в неуиндоуска среда и хваща вирусите по-ефикасно.

Start typing and press Enter to search