Джентълменът – Нужната трансформация

„Джентълмена в съвременната култура се характеризира с неговата образованост и здрави морални устои. Именно те са определящи за житейския му просперитет и статус. За разлика от “тариката”, джентълменът е “благородник по дух”, човек постигнал своя социален и икономически просперитет чрез, образованост, интелект, достойни обществено значими изяви и поведение, отговарящо на представите за мъжка чест. ​Идентичността на джентълмена се родее с тази на “рицаря” – мъжът, който е посветил живота си на висша социална кауза.“
доц. д-р Румен Бостанджиев

Джентълменството се свързва с придобита титла на благородник, като хората остават с впечатление, че е нещо недостижимо за всеки човек. Свързва се с изисквания за дрескод, определен стил на обличане или нужен ритуал за посвещаване в тази престижна категория. Но това в 21 век не се оказва точно така. Човек не се ражда джентълмен. И това е най-хубавото за творческата душа. Защото цветността в емпатичния лорд с енергията на джентълмена, може да се разгръща по най-пъстър и разнообразен начин.
И точно тук читателя ще усети, че не става дума за етикет, който е придобит с раждането. А джентълменът е символ на формирани умения, които му помагат в днешния ден да се свързва със себе си и след това с хората, които среща в своя път.
Джентълмен или Лейди могат да бъдат всички, които избират да развиват себе си, да усещат и подкрепят хората около тях, като взаимно се мотивират да вървят в своя път на развитие.

Съвременният свят е изключително динамичен и изисква динамични, креативни избори и решения всеки ден. В което няма нищо лошо, ако сме в същата динамика и работим за себе си, тук и сега, в новото време. И тук, гъвкавостта и креативността на човек, като използване за направата на нещо повече от наличното, са ключова част от пъзела на успешната личност в 21 век.

 

„Новото познание за по-висше Аз“

Здравият Аз може да си позволи да не бъде винаги социално-желателна личност. Може човек да се окаже неудобна личност в някакъв момент от неговия живот, за социума, за обществото, но в някаква степен да е осъзнато – удобна за себе си.
От друга страна на принципа на удоволствието, човек да си позволява да удовлетворява желанията си, които идват от първичното. Тоест да не бъде понякога социално-желателна личност, но да може да понася отговорността на личната си стойност. Именно, да стои с желанието си и да изчака точен момент за удовлетворяването му. С достигане до имунитет чрез асертивност в стила:
„Аз разбирам себе си, мога да усетя емоциите си и успешно мога да ги преработя без това да е за сметка на някой извън мен.“ И някак тук би се получава трансформацията в джентълмен, ако това е символ на топла категоричност и емпатия.

 

„Изборът в нашите ръце“

Съществуват различни варианти за проанализиране на нашето поведение. Кое ни кара да реагираме и да действаме по определен начин, което не е генетична даденост, а осъзнат наш процес. Има различни методи на познание за самия себе си, като психодрама, психологически консултации, които ползват различни подходи с фокус на осъзнаване и учене на нови модели. Човекът на 21 век е формиращ в себе си нови умения и търсещ нови решения на предизвикателствата пред себе си. Като допуска до себе си себеподобни на неговата виталност.“Каквото е в нас, това и привличаме“ – Странна зависимост, която можем да контролираме осъзнато, като инвестираме в себе си. В топлината, която постфактум ще привлечем, като заедно я разгаряме в семейството, работата и обществото.
Джентълменът винаги отваря вратата за търсене на ново решение на предизвикателството пред себе си.
Дрескодът на джентълмена винаги е изискано уважение, независимо от средата.
Джентълменът винаги носи букет от толеранс, разбиране и творческо мислене със себе си.
Джентълменът на ръст е висок, колкото теб, а на очаквания те задминава.

Автор: Атанас Нанков

Start typing and press Enter to search