Къде се намира слънчевият сплит?

Защо трябва да знаете къде намира слънчевият сплит?

Слънчевият сплит се там където свършват ребрата. Там се намира четвърта чакра, и ако човек е по-изнервен при натиск се чувства дискомфорт.

Древните анатоми са приемали термина „слънчев сплит“ като най- точното описание на нервния възел около коремната аорта на изхода от диафрагмата.

С този център са свързани надбъбречните жлези, долната част на гърба и още: симпатикусовата нервна система, дихателната система, диафрагмата, стомахът, задстомашната жлеза, черният дроб, далакът, жлъчният мехур, тънките черва.

СИЛЕН УДАР НА ТОВА МЯСТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ЧОВЕК ДО ШОК, ДО ПОВРЪЩАНЕ И ДОРИ ДО ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ 
При невралгия в слънчевия сплит са характерни болки в тази област, към която се присъединяват секреторните, съдовите, трофичните и моторните нарушения на вътрешните органи. Невритът, т.е. същата тази невралгия на слънчевия сплит, понякога се бърка със заболявания на органи от коремната кухина. Невритът може да се развие при остри и хронични инфек­ции като малария, грип, сифилис, тиф и др. А също и при възпалителни процеси в областта на коремната кухина – пе­ритонит, перидуоденит, перигастрит, перипанкреатит и други. И не на по­следно място – при интоксикации, т.е. отравяния, и при автоинтоксикации – такава е например запекът.

При удар с юмрук, с футболна топка или при прекалено пристягане с колан на това място може да възникне трав­матичен неврит. Силният удар с лакът предизвиква шокова вълна. За няколко секунди спира дишането. Такъв ефект може да се предизвика дори и от неси- лен удар. Невралгия на слънчевия сплит може да се появи при ентероптоза, при притискане от аневризма в коремната аорта или киста в задстомашната жлеза. Както и при рязка лордоза на гръбначния стълб и увеличаване на коремните лимфни възли – лимфогрануломатоза.

Основният симптом е внезапната болка в областта под лъжичката. Най- често тя се локализира по средната ли­чния между мечовидния израстък и пъпа, около пъпа. Често болката преминава и към гръбначния стълб и целия корем. Тези болки могат да възникнат пристъпообразно или да продължат няколко часа. Те са пробождащи и режещи.

Болките се засилват след притес­нения и тежко физическо натоварване, в областта под лъжичката кожата става плътна, топла, вътре сякаш „се разтопява жар“, коремът „се разпъ­ва“. Болката често преминава и към гърдите.

Освен тези нарушения, се забеляз­ват и спазми в стомаха, хранопровода, червата, както и атония на гладката мускулатура, която води до оригване, метеоризъм, диария и повръщане.

Съществуват доста духовни прак­тики за прилагане на различни техники за зареждане на слънчевия сплит. Труд­но е неподготвен човек да се справи с подобни процедури. Вижте само една от тези техники.

Легнете по гръб в полутъмна стая с глава, насочена на запад, и краката съответно – на изток. Скръстете краката и изпънете петите колкото може по-близо до слабините си. Же­лателно е дясната пета да докосва лявата страна на ханша и съответно лявата – да докосва дясната страна на ханша. В това положение коленете трябва да докосват пода. Преплетете пръстите на ръцете и ги положете върху слънчевия сплит. Бавно вдишай­те и си представете как златистата топла енергия на слънцетоЛлиза през темето и протича през тялото, ви към долната част на корема и към бедрата. Сгънатите крака няма да позволят на енергията да отиде по-надалеч и тя ще се запази в тази област. Издишайте бавно и придвижете акумулираната в долната част на тялото – енергия към слънчевия сплит. „Завъртете“ някол­ко пъти по посока на часовниковата стрелка. За тази цел си представете циферблат с големината на чиния за обяд, като центърът на тази чиния да попадне малко над пъпа. При издишва­не направете колкото кръга можете. В същото време се концентрирайте върху развитието на вътрешната топлина с всеки оборот на енергията около слънчевия сплит. Упражнението се прави минимум 20 минути.

Материалът е от в-к „Доктор”

вижте още на lekuva.net

Start typing and press Enter to search