Защо ме боли в областта на слънчевия сплит?

Според официалната медицина болката в тази област на организма – епигастралната, може да е сигнал за много сериозни заболявания. Проблемите със стомаха, задстомашната жлеза, далака, жлъчния мехур и черния дроб винаги предизвикват болка и твърде често говорят за проблеми с храносмилателната система.

Практически всеки жител на по-голям град се сблъсква с болка в горната част на корема – точно в триъгълничето под ребрата. Най-често тази болка се свързва със заболявания на храносмилателните органи. Нека първо си припомним какви именно органи обхваща тази система. Първо – стомахът, който преминава в дванадесетопръстника. Отляво на стомаха се намира задстомашната жлеза, която отговаря не само за храносмилането, но и за хормоналния контрол.

Какво значи това? Задстомашната жлеза изработва хормона инсулин, който е необходим на клетките за усвояване на хранителните вещества. В тази система е разположен и далакът, отговарящ за прочистване на кръвта и за имунитета. Отдясно на стомаха плътно “са опаковани” жлъчният мехур и черният дроб. Всички тези органи, с редки изключения, могат да се превърнат в източник на болка с локализация в епигастралната област.

Впрочем! Макар и по-рядко, болката в тази област може да е сигнал и за инфаркт на миокарда, защото в областта на слънчевия сплит се намират не само храносмилателните органи, редом до тях е и сърцето. Затова остра болка в корема не бива да се търпи. Ако не премине, звънете в “Бърза помощ”.

Освен това болката може да бъде и от неврологичен произход. Това означава, че един или друг нерв от гръдната част на гръбначния стълб е притиснат между прешлените – и по този нерв сигналът се предава към корема. Такава болка може да се “разшифрова” единствено от невролог, след като се изследвате на рентген или компютърна томография на гръбнака.

Да се страхуваме ли от гастрита

Най-разпространеното заболяване, предизвикващо болка в епигастралната област, е гастритът, т.е. възпаление на стомашната лигавица.

Според протичането си той е остър и хроничен. Много по-опасен е хроничният, защото повечето случаи на рак на стомаха се развиват именно на фона на продължително протичане на това уж безобидно заболяване. Според типа той бива повърхностен и атрофичен – в този случай заради възпалението постепенно умират жлезите в стомаха, продуциращи солната киселина. Само гастроскопията е тази, която може да открие гастрита, след което да се определи лечението.

При тази процедура се вкарва ендоскоп в горните части на стомашно-чревния тракт. В процеса на изследване лекарят получава информация и за хранопровода, и за стомаха, и за дванадесетопръстника.

Това е много важно изследване и трябва да се извърши детайлно и качествено, защото гастритът често се развива в “съседство” с дуоденита, т.е. възпаление на дванадесетопръстника, както и с патология на хранопровода. Апропо! За съжаление не всеки човек може спокойно да се подложи на гастроскопия. Това е едно доста неприятно изпитание. Сега вече в някои специализирани клиники предлагат и нова услуга – гастроскопия насън. Ако нямате противопоказания към пълната упойка, спокойно можете “да проспите” “гадната” гастроскопия.

Друг иновативен метод – пациентът поглъща ендоскопска капсула. Мъничкото апаратче се “отправя на пътешествие” по храносмилателния тракт и по пътя си “снима”. Поради факта, че това изследване е най-слабо травматично и максимално информативно, съответно струва значително по-скъпо.

Язвата винаги ли сигнализира с кризи

Ако гастритът или дуоденитът не се лекуват, почти винаги се стига до язва на стомаха или дванадесетопръстника. За разлика от ерозиите, язвите при заздравяване образуват сраствания и могат да се съпровождат с тежки усложнения.

Въпреки разпространеното мнение, язвата може и да не сигнализира за себе си с болка в областта на слънчевия сплит – тя може упорито да си мълчи. Както и в случая с гастрита, единственият шанс да се установи точно диагнозата язвена болест – това е гастроскопията. Острата болка в тази част на корема може да е симптом и на панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза.

Този орган може и да реагира, да сигнализира, но го прави вяло с редовна, но несилна болка. А това означава, че е време да се изследвате. Ако болката в слънчевия сплит стане практически нетърпима, плюс нарушена чревна моторика, т.е. нарушено изхождане и повръщане; а в някои случаи и повишена температура – ето това означава остър панкреатит. Състояние, предполагащо спешно постъпване в болница. По принцип панкреатит възниква, когато секретът от задстомашната жлеза застоява.

Протокът, по който той трябва да се движи в дванадесетопръстника, е блокиран от камъни, киста, отоци или гной. Но пък жлезата продължава да изработва сок, което става причина да започне сама да се смила, да се самоизяжда. Затова при остър панкреатит забавянето в буквалния смисъл на думата означава смърт. Колкото и да е странно, панкреатитът често атакува младите хора, които водят активен начин на живот, обичат да си похапват вкусничко, понякога пийват повече алкохол и най-вече – подложени са на постоянни стресове. Проблемите със задстомашната жлеза могат да се диагностицират от по-рано, преди да се развие остър панкреатит.

Това става с помощта на ултразвук и кръвен анализ. Ако на ултразвука се виждат някакви нарушения в задстомашната жлеза, лекарят може да предпише компютърна томография – изследване, което позволява проблемът да бъде разгледан в детайли. Между другото: Оказва се, че вегетарианците по-рядко от другите страдат от язвена болест. Ако язваджия промени начина си на хранене, т.е. увеличи съдържанието на съединителна тъкан в менюто си, това ще понижи честотата на обостряне на болестта. В последно време лекарите “назначават” съединителна тъкан (целулоза) дори по време на обостряне.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/33289

Start typing and press Enter to search