КАК ДА СПРЕМ ХЪЛЦАНЕТО

Всички знаем колко дразнещо може да бъде хълцането. Понякога не можем да го спрем каквото и да опитваме. И все се случва така, че се появява точно в най-неподходящите моменти. Хълцането всъщност е серия от неволни контракции на диафрагмата, срещащи се по същото време като свиването на ларинкса и блокират входящия въздух. Това може да бъде причинено от редица неща, включително внезапна възбуда или стрес; преяждане или ядене прекалено бързо. Има много различни техники, използвани за спиране на хълцането и някои от тях са по-ефективни от други. От деца знаем, че най-добре е да задържим дъха си за няколко секунди. Но това не винаги помага. Предлагаме Ви и още някои трикове, които можете да пробвате, когато хълцането Ви тормози отново.

1.. Задръжте дъха си Това си го знаем отдавна, като доказано ефективен метод. Поемете дъх и задръжте за няколко секунди.

2.. Дишайте в хартиена торбичка За да се повиши въглеродния диоксид, може също да се диша в хартиена торбичка. Този метод работи по подобен начин като предходния, но се увеличава въглеродния диоксид и освен това позволява да се съсредоточите върху торбичката и да забравите за хълцането.

3.. Притиснете гърдите си Внимателно притиснете гръдния кош, като се фокусирате върху оказване на натиск върху диафрагмата. Алтернативно, това може да бъде постигнато и чрез притискане на коленете към гърдите за няколко секунди.

4.. Бързи глътки вода Когато поемате малки глътки, хранопроводът претърпява ритмични контракции, които елиминират контракциите на диафрагмата, която предизвика хълцане.

5.. Сложете пръсти в ушите си Прилагането на натиск на блуждаещия нерв също може да помогне. Сложете пръсти в ушите си и притискайте (не много силно), едновременно отпивайте малки глътки вода от сламка. Това ще помогне на диафрагмата да се отпусне.

А ето как да предотвратите появата на хълцане: 1.. Яжте бавно 2.. Не преяждайте 3.. Пийте газираните напитки бавно

spisanievip.com

Start typing and press Enter to search