Превишено процесорно време

cpu-optimizaziaСтатията е полезна, в случай че притежавате или управлявате уеб сайт, който е разположен на споделен хостинг и ползва платформата WordPress и има проблем с превишено процесорно време.

Едно от нещата, които трябва да следите при управлението на уеб сайта е процесорното време. Когато ползвате споделен хостинг, процесорното време (CPU) в повечето случаи е ограничено. Хостинг фирмата може да ви даде информация за това какво е максималното процесорно време, което може да ползвате. Но то обикновено е един от критериите, по които си избирате хостинг план и е отбелязано в ревюто за него.

Когато, обаче, превишите процесорно време, имате три възможности. Първата е да преминете на по-скъп хостинг план. Втората е да оптимизирате уеб сайта си. И третата възможност е да смените фирмата, която ви хоства с друга, която няма ограничения за процесорното време при споделен хостинг.

directhostЛогичната стъпка е да оптимизирате сайта си, тъй като от това ще имате и други предимства. Но ако след всички опити, не успеете, то просто се преместете във фирма, която ще хоства сайта ви при условия с неограничено процесорно време. Такава фирма е directhost.bg.

Оптимизирането на процесорно време е тясно свързано и с оптимизирането на скоростта за зареждане на сайта.

botКато начални стъпки е редно да установите откъде идва натоварването и какво изразходва най-много порцесорно време. В повечето случаи това се случва от нашествието на ботове – злонамерени или роботи на търсачки. Възможно е, ако сте се постарали в СЕО оптимизацията на сайта, то да предизвикате по-агресивно поведение на търсачките.
Статистиката към хостинг плана може да ви покаже какво е натоварването от ботове, търсачки и злонамерени посещения.

webmaster-toolsСлед като разбетете какво ви причиняват ботовете на търсачките, непременно си
направете (ако нямате) регистрация в google webmaster tools

https://www.google.com/webmasters/tools

Site-Settings

След това чрез опцията Site Settings ограничете посещенията на Гугъл ботовете. Правете го постепенно, като наблюдавате ден за ден как това се отразява на промяната на процесорното време.

Междувременно направете файл robots.txt. За целта може да ползвате текстови редактор. Сложете файла в основната директория.

А съдържанието на файла ще показва на търсачките, какво могат да си позволят спрямо сайта.
Пример за robots.txt

User-agent: Googlebot
Crawl-delay: 20
Host: http://името на сайта
Sitemap: http://името на сайта/sitemap.xml

User-agent: Yandex
Crawl-delay: 20

User-agent: *
Disallow: /

Може да ограничите роботите на някои търсачки, които виждате, че натоварват доста порцесорното време:

User-agent: MJ12bot
Disallow: /

User-agent: Bingbot
Disallow: /

User-agent: AhrefsBot
Disallow: /

Важна стъпка е да инсталирате плъгина WP Clean Up и да почистите. Подробности ще прочетете тук http://wordpress.org/plugins/wp-clean-up/

Задължително е да се погрижите за оптимизирането на скоростта на зареждане на сайта.
Ако нямате време да се занимавате с всичко това, свържете се с нас, за да го направим.

Start typing and press Enter to search